A gender ideológia verbális mérnöki tevékenysége

Miért számít a nyelv a „transznemű” kérdésekről folytatott heves vitában

Amikor egy kifejezés nyolc vagy kilenc dolgot jelenthet, akkor az eredmény nem a tisztánlátás, hanem a zűrzavar lesz.

A szerkesztő megjegyzése: Ez az első része egy kétrészes sorozatnak, amely a gender identitással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

Vigyázz a nyelvezetedre… Nem szabad azt mondani, hogy „transznemű”.

Már hallom is a jajveszékelést: A transz embereket törlöd!

Én nem próbálok senkit sem „törölni”.

A lényeg az, hogy a „transz” vagy „transznemű” szavakat olyan sokféle dologra használják, hogy ezek a kifejezések több zavart okoznak, mint tisztánlátást. Győződjünk meg róla, hogy megértjük egymást, ennyi az egész. Kezdjük el.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság a következő definíciót kínálja a transzneműségre:

A „transznemű” gyűjtőfogalom olyan személyek esetében, akiknek gender identitása, gender kifejeződése vagy viselkedése nem felel meg a biológiai nemükhöz jellemzően társított nemnek.

Vegyük észre, hogy ez a definíció más szavakat is tartalmaz, melyeket meg kell határozni. Az APA így határozza meg a „gender identitás” és a „gender kifejeződés” kifejezést:

A gender identitás egy személy belső érzésére utal, miszerint férfi, nő vagy valami más.

A gender kifejeződés arra utal, ahogyan egy személy a gender identitását mások felé kommunikálja viselkedésén, ruházatán, frizuráján, hangján vagy testi jellemzőin keresztül.

Vegyük észre, hogy a „gender identitás” mindkét meghatározásban szerepel. Ebben az értelemben a „gender identitás” a központi fogalom. A „gender identitás” pedig definíció szerint teljesen szubjektív. A „gender identitásnak” nem lehet objektív, mérhető meghatározása, mivel az teljes mértékben az egyén érzésein alapul.

Az érzések nem statikusak. Még változékonyak is lehetnek. Egy személy belső „önérzete”, beleértve a genderre vonatkozó részeket is, idővel változhat. Valójában az emberek érett önérzetének különböznie kell a fiatalabb kori önérzetüktől.

Ennél is fontosabb, hogy a nyilvánosság számára senki sem vizsgálhatja egy másik személy belső életét. Nem tudom megmondani, hogy a teljes igazságot mondod-e el az autentikus énedről. Lehet, hogy csak áltatod magad. Lehet, hogy vágyálmoknak engedsz. Lehet, hogy egyenesen hazudsz. Nincs nyilvános, megfigyelhető, objektív kritérium, amely alapján megítélhetnénk egy másik ember belső életét.

Arra bátorítom, hogy olvassa el az APA teljes belinkelt oldalát. Hiába keresi a fizikai tüneteket; egy vérvizsgálatot, egy DNS-tesztet, akár egy tartós viselkedésmintát, amit valaki más is ellenőrizhetne.

Ez azért fontos, mert azt jelenti, hogy az emberek úgy határozhatják meg a „gender identitásukat”, ahogy akarják. Senkinek sincs szilárd alapja arra, hogy megkérdőjelezze az önmagunkról alkotott „belső érzékelést”. Ez viszont azért fontos, mert társadalmunkban folyamatban van a „transzneműek” elnevezésű új kategória jogszerűségének és védelmének megteremtése.

A transzjogi aktivisták (néha rövidítve TRA) olyan kötelezettségeket kívánnak előírni, melyekkel más emberek tartoznak a „transznemű” személynek. Mielőtt ennek a követelésnek eleget tennénk, bölcs dolog lenne teljes mértékben tudomásul venni azt a tényt, hogy az emberek bármilyen okból belehelyezhetik magukat ebbe az új jogi kategóriába, amit „transzneműnek” hívnak, vagy kikerülhetnek belőle.

Hadd mondjak néhány példát néhány nagyon különböző típusú emberről, akik jelenleg a „transznemű” címkét viselnek.

  1. A színlelő: egy középszerű férfi sportoló, aki azért mondja magát nőnek, hogy olyan versenyeket nyerhessen, amelyeket más férfi sportolókkal szemben nem tudna megnyerni. Ő nem ugyanaz a fajta „transznemű”, mint a
  2. A ragadozó: az elítélt nemi erőszaktevő, aki azért mondja magát nőnek, hogy női börtönökben helyezhessék el, egy cellába zárva kedvenc áldozatával. Neki viszont semmi köze nincs
  3. Az autista tinilányhoz: aki azért mondja magát fiúnak, mert úgy látja, így tud beilleszkedni baráti társaságába, akik úgy tűnik, jobban szeretik őt transz fiúként, mint átlagos lányként. Van benne valami közös, de nem sok.
  4. A gyorsan kialakuló nemi diszfóriás tinilány, aki túl sok időt töltött internetes chatszobákban és meggyőződése, hogy fiúvá válása boldoggá teszi. Szó szerint semmi köze
  5. A felnőtt férfihez, aki évekig tartó házasság és talán gyermeknemzés után, miközben titokban transzvesztitának öltözik, mert ez szexuálisan felizgatja (úgynevezett „autogünefília”), és úgy dönt, hogy ő egy nő, és mindig is az volt. Neki viszont semmi köze nincs a
  6. A Münchausen szindróma (betegség színlelése] áldozatához, a fiú, akinek anyja sok-sok figyelem középpontjában áll, mióta a fiú 3 éves korában eldöntötte, hogy ő valójában egy lány. Ennek a fiúnak valószínűleg semmi köze sincs
  7. A kiborult, azonos neműekhez vonzódó gyerekhez, beleértve azt a fiút, aki arra a következtetésre jut, hogy könnyebb lenne transznemű lánynak lenni, mint meleg fiúnak, vagy azt a lányt, aki arra a következtetésre jut, hogy könnyebb lenne transznemű fiúnak lenni, mint leszbikus lánynak. Nekik viszont semmi közük sincs
  8. Az autentikus gender diszfóriás tinihez, aki gyűlöli a testét és torz képet alkot arról, hogy hogyan néz ki. Ezeknek az embereknek talán több közös vonásuk van egy anorexiás emberrel, mint a „transz” címkét viselő többi emberrel.
  9. Végül ne feledkezzünk meg az olykor interszexuálisnak nevezett emberekről sem. A helyes kifejezés rájuk a szexuális fejlődési zavarokkal küzdő emberek. Ők azok az emberek, akik valójában számos orvosilag diagnosztizálható állapot valamelyikében szenvednek. „Belső önérzetük, hogy önmagukat férfinak, nőnek vagy valami másnak tartják”, befolyásolhatja kezelésük bizonyos aspektusait. Magát az alapbetegséget azonban nem az érzéseik határozzák meg, hanem az orvosilag megfigyelhető kritériumok. A szexuális fejlődési zavarokkal küzdő emberek gyorsan eltűnnek a beszélgetésből, amint a transzneműek jogvédői befejezik, hogy arra használják őket, hogy alátámasszák állításukat, miszerint „a biológiai nem nembináris”.

Ezért kell minden gondolkodó embernek felhagynia a „transz” vagy „transznemű” kifejezés használatával. Amikor egy kifejezés nyolc vagy kilenc dolgot jelenthet, akkor az eredmény nem a tisztánlátás, hanem a zűrzavar lesz. Néhány, talán a legtöbb ember, aki ezeket a kifejezéseket használja, jóhiszeműen teszi ezt. Az együttérzés által őszintén motiválva és a folyamatos propaganda által félrevezetve, a „transz” kifejezés használata valójában nem segít azokon az embereken, akikről azt hiszik, hogy segíteni próbálnak nekik.

Éppen ellenkezőleg, e kifejezések használata lehetővé teszi néhány nagyon súlyos probléma fennmaradását. Hiszem azt is, hogy a valódi kezdeményezők, akik ezeket a kifejezéseket kitalálták, pontosan tudják, hogy fegyverként használják a kétértelműséget.  A következő részben adok néhány támpontot, hogy mit mondjunk ehelyett. Addig is, ne mondd többé, hogy „transz”.

Jennifer Roback Morse, Ph.D., a Ruth Intézet alapítója és elnöke, amely segít a szexuális forradalom áldozatainak felépülni a tapasztalataikból, és a pozitív változások szószólóivá válni.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2024. február 28.