Nagyböjti mobiltelefon böjt 2022-ben

„Ha a ’belső mobiltelefonunk’ mindig foglalt, mert más teremtményekkel ’beszélgetünk’ – mondja Sarah bíboros -, akkor hogyan érhet el minket a Teremtő?”

Minden reklám, reklámfilm és hirdetés egyórás vagy annál rövidebb megoldást kínál problémáinkra. Ezek a termékek és szolgáltatások azt hirdetik, hogy könnyedén javíthatunk a testünkön vagy elménk problémáin. Gyors megoldásokat kínálnak bármire, ami bánt minket, vagy ami hatással van ránk. Itt az ideje tehát, hogy ebben a nagyböjtben felajánljuk a „2022-es nagyböjti egyórás böjtöt”, ami segít a lelkünkön. A jó hír az, hogy megszabadít minket az aggodalomtól és a szorongástól, átalakítja imaéletünket és segít a lelkünkön. Mindezt szinte erőfeszítés és munka nélkül megvalósíthatjuk. Könnyű megcsinálni.

Várj, van még más is: Ha ma éjfél előtt élsz ezzel az ajánlattal, akkor ez a juttatás segíteni fog a családodon, barátaidon és az egész plébániádon is. Mindez és még több is egyetlen egyszerű cselekedettel, ami legfeljebb egy órát vesz igénybe. Ez aztán a gyorsaság!

Képzelj el egy olyan böjtöt, amely hatással lehet a világ legszentebb szent eseményére – a szentmise néven ismert liturgia ünneplésére.

Hogyan böjtölhetnénk mindannyian ugyanúgy, ugyanabban az időpontban, saját magunk és mások és a liturgia javára is? Ehhez először is meg kell vizsgálnunk a csend fontosságát számunkra, keresztények számára, valamint a csend, mint az isteni liturgia szerves részének fontosságát. A szentmisében találkozik a menny a földdel. A Katekizmus ezt Eucharisztiának, utolsó vacsorának, kenyér megtörésének, az Eucharisztia megünneplésének, emlékünnepnek, Szent Éldozatnak, szent és isteni liturgiának, szentáldozásnak és szentmisének is nevezi. Az Eucharisztia hitünk forrása és csúcsa.

Istenhez vezető utunk szerves része, hogy képesek legyünk meghallani őt. A csend ereje: A zaj diktatúrája ellen című könyvében Robert Sarah bíboros azt mondta:

A csend nehéz, de képessé teszi az embert arra, hogy engedje magát Isten által vezetni. A csend a csendből születik. A csendben lévő Istenen által juthatunk el a csendhez. Az embert szüntelenül meglepi az ilyenkor feltörő fény. A csend fontosabb minden más emberi munkánál. Mert kifejezi Istent. Az igazi forradalom a csendből fakad; Isten és mások felé vezet bennünket, hogy alázatosan és nagylelkűen a szolgálatukba állítsuk magunkat.

Íme a 2022-es nagyböjti egyórás böjt: hagyjuk mobilunkat a kocsiban mise alatt a nagyböjti időszak hátralévő részében. Ne csak hangtalanra állítsuk a telefont. Ne csak kikapcsoljuk a telefont. Távolítsuk el a telefont fizikai jelenlétünkből azzal, hogy a nagyböjt hátralévő vasárnapjain a szentmise alatt az autóban hagyjuk. Ha naponta járunk misére, akkor hagyjuk a kocsiban a nagyböjt folyamán minden nap. Sarah bíboros könyvében azt is megfogalmazta: „Ha a ’belső mobiltelefonunk’ mindig foglalt, mert más teremtményekkel ’beszélgetünk’, akkor hogyan érhet el minket a Teremtő?”

Ha nehezedre esik kiszabadítani a telefont testi jelenlétedből, kérj meg egy szerettedet, hogy segítsen kivenni azt a kezedből, zsebedből vagy táskádból. Ígérd meg a telefonodnak, hogy amint tudod, a mise után azonnal magadhoz veszed, és a mise után akár megszakítás nélkül élvezheted a barátaiddal való beszélgetést. Ha a telefonodtól való fizikai távollét ennyi időre szorongást okoz számodra, akkor koncentrálj a következő imára, amitt a pap mond a Miatyánk után:

Szabadíts meg, Urunk, minden bűntől, adj kegyesen békességet napjainkban, hogy a Te irgalmasságod által mindig szabadok legyünk a bűntől és biztonságban minden nyomorúságtól, miközben várjuk az áldott reményt és Megváltónk, Jézus Krisztus eljövetelét.

Minden fontos e-mail, sms és telefonhívás, amit a szentmise alatt nem kapsz meg, ott vár rád, amikor beülsz az autódba. Bár nincs statisztikai bizonyítékom erre vonatkozóan, nem hiszem, hogy a templomok parkolóiban a mise alatt ellopott mobiltelefonok statisztikailag jelentős kockázatot jelentenének. Ha valóban fel akarod ajánlani a technológiának ezt az áldozatát, akkor terjeszd ki a böjtöt mindaddig, amíg haza nem érsz a miséről. A szentté avatás vár rád.

Néhány évvel ezelőtt egy olaszországi papot annyira frusztráltak a mobiltelefonok a szentmisén, hogy egy mobiltelefon-blokkolót szereltetett fel, ami blokkolta a térerőt a templomban. Azért engedett, mert szerette a híveit és a misén való részvételüket, még a zavarás ellenére is. A lényeg, hogy a papok sem értékelik jobban a mobiltelefonok zavaró hatását a szentmisén, mint mi. Mi is segíthetünk nekik ezzel az egyórás böjti programmal. Nem szabad panaszkodnunk az áhítatos liturgikus zene vagy a nem túl ütős katolikus homíliák hiánya miatt, ha mi magunk is hozzájárulunk az áhítat hiányához a saját cselekedeteinkkel. Papjaink szeretnek minket. Isten is szeret minket, de túlságosan szeret minket ahhoz, hogy úgy hagyjon bennünket, ahogy vagyunk.

Elemzésem – ismét mindenféle statisztikai alátámasztás nélkül – azt sugallja, hogy elég, ha minden egyes ember mobiltelefonja csak háromévente egyszer csörög a szentmise alatt ahhoz, hogy minden misén legalább egy telefon csörögjön. Függetlenül a statisztikai számításoktól, minden normális hallóképességű ember számára világosnak kell lennie, hogy szinte garantált az, hogy egy telefon elég hangosan fog csörögni vagy vibrálni ahhoz, hogy a gyülekezet nagy része meghallja a templomi harangok mellett a telefonok végtelen sokféle csörgését, zümmögését és zenéjét. Az egyórás böjt egy könnyű gyógymód. Ezután élvezze a csendet az isteni liturgia alatt anélkül, hogy a mobiltelefonok csörgését hallaná ebben a böjti időszakban.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2022. április 4.