Ferenc pápa vatikáni diplomatát nevezett ki a következő pápai küldöttnek Medjugorjéba

Vatikánváros, 2021. nov. 27.

Ferenc pápa szombaton egy régi vatikáni diplomatát nevezett ki pápai megbízottjának Medjugorjéba, miután Henryk Hoser lengyel érsek augusztusban elhunyt. Hoser 2017 óta felügyelte a pasztorális helyzetet Medjugorjéban, az állítólagos bosznia-hercegovinai Mária-jelenések helyszínén. Hosszú betegség után, 78 éves korában halt meg Varsóban.

Ferenc pápa november 27-én a 75 éves Aldo Cavalli érseket nevezte ki a medjugorjei plébániai közösség különleges apostoli vizitátorának határozatlan időre.

Cavalli 2015 óta volt apostoli nuncius Hollandiában. Az észak-olaszországi Bergamo egyházmegyéből származik, és 1996-ban lépett a Vatikán diplomáciai szolgálatába.

Angolai apostoli delegátus volt az első beosztása, ahol később apostoli nunciusként szolgált. Volt apostoli nuncius São Tomé és Príncipe-ben, Chilében, Kolumbiában, Máltán és Líbiában is.

Ferenc pápa először 2017-ben nevezett ki pápai követet Medjugorjéba azzal az utasítással, hogy felügyelje a pasztorális szükségleteket az állítólagos Mária-jelenések helyszínén.

Hollandiában Cavalli segített megoldani egy másik állítólagos jelenés körüli kérdéseket, mely a „Minden népek asszonya” Mária-címmel kapcsolatos.

Ida Peerdemannak állítólag 56 alkalommal volt jelenése Amszterdamban 1945 és 1959 között. 1956-ban a helyi püspök úgy rendelkezett, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az állítólagos jelenések és kinyilatkoztatások természetfeletti eredetűek lettek volna. A Vatikáni Hittani Kongregáció (CDF) megerősítette ezt az álláspontot a következő évben, majd 1972-ben és 1974-ben.

2002-ben Jozef Marianus Punt püspök szakított elődje döntésével, és kijelentette, hogy a jelenések természetfeletti eredetűek, ami vitát váltott ki arról, hogy van-e joga felülbírálni egy olyan döntést, melyet a CDF megerősített.

2020-ban a Vatikán újra megerősítette 1974-es döntését a jelenések hitelességét illetően, januárban pedig a Vatikán doktrinális hivatala felszólította a katolikusokat, hogy ne népszerűsítsék „az állítólagos jelenéseket és kinyilatkoztatásokat”, amelyek a „Minden népek asszonya” Mária-címmel kapcsolatosak, Johannes Hendriks püspök szerint.

A medjugorjei állítólagos jelenések kezdetektől fogva viták és megtérések forrása, sokan zarándokolnak oda és imádkoznak a városban, egyesek azt állítják, hogy csodákat tapasztaltak a helyszínen, míg sokan mások azt állítják, hogy a látomások nem hitelesek.

Az állítólagos jelenések eredetileg 1981. június 24-én kezdődtek, amikor hat gyermek Medjugorjéban, a mai Bosznia-Hercegovina területén fekvő városban olyan jelenségeket kezdett megtapasztalni, melyekről azt állították, hogy a Boldogságos Szűz Mária jelenései.

Az állítólagos látnokok szerint a jelenések a világnak szóló békeüzenetet, megtérésre, imára és böjtre való felhívást, valamint bizonyos titkokat közvetítettek a jövőben beteljesedő eseményekkel kapcsolatban.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2021. november 28.