palos hangok

Pálos hangok – dupla CD könyv

A könyves CD két tematikus egységet, két különböző világot bemutató hangzó anyagot tartalmaz, a lemezeket hordozó könyvecskében pedig az elhangzó művek szövegeit olvashatjuk. Az egyetlen magyar alapítású és máig létező férfi szerzetesrend, a Magyar Pálos Rend által megjelentetett kiadvány egyrészt a pálos gregorián világába enged bepillantást, másrészt pálos költők által írt, illetve pálosokról szóló versek megzenésített változatait hordozza.

Az Ordo sanctorum militum című lemezen középkori pálos forrásokból származó gregorián énekek és többszólamú kanciók hallhatók a Pécsett működő Schola Sancti Pauli előadásában. A négy tematikus egységből álló összeállítás a középkori pálos hagyomány liturgikus tételeiből és többszólamú énekeiből válogat.

A remeték fohásza című CD-n csaknem két tucat dallá lett vers és a lemez zárásaként elhangzó régi  pálos imádság megzenésített változata hallható hét formáció – Bognár Szilvia és Király Nóra, a Hangraforgó, a Kaláka, a Misztrál, a Musica Historica, a Sebő-együttes és a Szélkiáltó –, valamint négy szólista, Huzella Péter, Kátai Zoltán, Krulik Zoltán és Tolcsvay Béla előadásában. Az összeállítás – a népzenei ihletésű daloktól kezdve a régizene  hagyományaiból táplálkozó megzenésítéseken keresztül napjaink sokrétegű populáris zenei világáig – színes zenei világot jelenít meg.

Török Máténak, a kiadvány felelős szerkesztőjének további gondolatai a megjelenés kapcsán:

“Elkészült!

Egy nehéz, kihívásokkal teli esztendővel a hátunk mögött, megtanulva azt, hogy még mindig  ködös az út előttünk, de azt is, hogy mi fontos, s mi kevésbé lényeges. Ha kicsit döcögősen is, de azon az úton haladunk, ami a miénk. Lassan itt az év vége…

Számtalan dallam, szöveg, kép volt itt közöttünk az idén is. Öröm, hogy ennyi jó barát hozott új albumokat, képeket, szobrokat, köteteket… Meglátták, meghallották, amit nekik kell megmutatni, s meg is tették. Így talán könnyebben megtalálhatja a gondolat azt, akinek szüksége van rá…

Nagy összefogásra, gondviselésre volt szükség ahhoz is, hogy oda tudjuk most adni a Pálos hangok című könyvet 2 lemezzel a belsejében, melyeken összesen 150 perc muzsika található. Több, mint 70 muzsikus dolgozott rajta ebben a furcsa 2020-as évben. Hála érte mindenkinek! Maga a kötet is rendhagyó, hiszen nincs hátoldala…”

Már kapható Budapesten a Pálos Látogatóközpontban (Szikla templom), az Anima Könyvesboltban (online), a Deák téri Kaláka Zeneboltban, Pécsett pedig december 15-től a Gránátalma kegytárgyboltban, Ára: 4500 Ft.

Létrehozva 2020. december 16.