A vudu mágia

A témáról talált cikkek számos ellenőrizhetetlen állítást tartalmaztak. A lenti írás ezért nem kritikai, inkább leíró-ismertető  jellegű. A szerk.

A vudu vallás a világon

A vudu vallás terjedésének az a gátja, hogy a fehér-európai kultúra teljesen más elveken gondolkodik. A vudunak nincs írott bibliája, de a beavatott papok és papnők évszázadok óta őrzik a titkokat. És Haitin olyan titkok vannak, amiket a haiti ember még magának sem mond el.

Rio de Janeiroban Macumba kultuszáról sok amerikai filmben hallhattunk, de több más afrikai eredetű kultusz is van, például Kubában és Dominikán a Santeira, vagy Jamaicán a Procomania. A vudu egyes állítások szerint az ősi atlantiszi mágia egyik torzult válfaja és a dahomeyi királyságból, afrikai rabszolgák útján került át Amerikába, ahol sok afrikai eredetű elemmel keveredett. A vallás nevét sokféleképpen írják: vodu, vaudoux, vaudou, vouduu, voodoo.
Ha Haiti fővárosában, Port-au-Prince utcáin járunk, rögtön észre vesszük a házak falára rajzolt, feslett, különös jeleket, feliratokat, rajzokat, neveket, alakokat, állatokat, melynek mindnek külön jelentése van. Ezek a legváratlanabb pillanatokban feltűnhetnek. Buszon a nyakban, lakások bejáratán, vagy a minden házban megtalálható házi oltárokon, vagy egy fára akasztva. De nem minden vudu mágikus eszköz ilyen feltűnő.

Találkozás a vuduval

Egy fotós a jamaicai túráján gyufásdobozát egy helyi lánynál felejtette. Napokig kínzó hiányérzete volt, úgy érezte, hogy a lánynál hagyott valamit, de nem tudta, mi az, látszólag semmije nem hiányzott. Mikor a sziget másik oldaláról visszament a lányhoz, az megvallotta neki, hogy szerelmes, és a gyufásdobozán keresztül hívta vissza magához. Ebből látszik, hogy a mágia még arra is hat, aki nem hisz benne, és nincs mindig szüksége egy vudu mágusnak arra, hogy holmi feltűnő fekete kakasokat aggasson a cseresznyefára. Elég, ha a tárgyat hatalommal ruházzák fel.

A nagy politikára is “rátette a kezét a vudu”. A haiti elnök, vudu főpap, Francois Duvallier, vagy ahogy a nép hívta Papa Doc a vudu segítségével 15 évig tartotta kézben a szigetet és az uralkodása alatt 26 ezer ember tűnt el nyomtalanul. Az akkori amerikai elnök , Kennedy néhány hónappal korábban megorrolt Papa Doc-ra a diktatúra túlkapásai miatt, és felfüggesztette az országnak kiutalt évi 12 millió dolláros segélyt. Ezután a vudu legkeményebb átkával sújtotta Kennedyt, az Onanga átokkal, mely állítólag 3, 6 vagy 9 hónap alatt öl. Az uralkodó fia “Baby Doc” folytatta apja totaliánus uralkodását és a vudu praktikákat is. Uralkodása “csak” 10 ezer emberéletet követelt. Elűzése után a mai Haiti a legszegényebb országok egyike.

Az ördög vallása

A katolikusok a vudut az ördög vallásának tartják és a mai európai közhiedelemben ősi vudu kegytárgyak személyesíthetik meg a fekete mágiát: a fekete kakas, a viaszbáb és társai. A haiti lakosság túlnyomó része gyakorolja a vudu valamilyen formáját. A szigeten működő egyházak igyekeztek a Papa és Baby Doc kormányát gyűlölő népnél saját vallásuk számára tőkét kovácsolni. Elnézőbbé váltak a vudu kegytárgyakkal szemben és hadjáratot indítottak a régi rezsimben működő papok ellen.

A vudu eszmeiség

A vudu vallás, eszmeiség, egyfajta gondolkodás. Lényegében egy primitív kígyó-imádat, mely a társadalom minden rétegére kiterjedt. Mágikus, okkultista naturalista vallás és gondolkodásmód. Többnyire csak kívülről láthatjuk, és tudásunk róla tapasztalati alapú, vagy felszínes lehet. Rituáléit beavatott papok, papnők ismerik csak, tudásuk nem eladó, mert a pénz értéke teljesen más ott, mint a világ más területein. Hatalma irigylésre méltó. Nem sok olyan pontja van a földnek, ahol a kilencvenes évek közepén, a lakosság legnagyobb része gondolkodás nélkül elhinné, hogy a kormánynak zombi zászlóalja van, és hogy varázslattal harcolnak az Amerikai Egyesült Államok elnyomása ellen.

A vallás és kellékei

Az ősi sámánizmus, kábítószer élvezet az állat sőt néha emberáldozat, a babonák és bizonyos keresztény hitből átszivárgott elemek egyesítése. Talán így foglalható össze a vudu ijesztő és egyben misztikus világa. Az Afrika nagy részén már elhalt kígyó – bika mítoszt megőrizték, mely a görög mitológiánál ősibb dzsungelvallásokból ered. A kígyó a láthatatlan lélek, a szexualitás szimbóluma is.

A vudu többistenhiten alapuló vallás. Animista, afro-keresztény elemeket elegyít eksztatikus masszában. Szertartásaikat papok, vagy papnők irányítják. A papok neve lehet: Houngan, papalois, papa loa. A papnőt mambo, vagy mamalois, mama loa néven említik. A templomok szertartásain beavatott résztvevők neve hounsi. Gyakori, hogy az emberekhez nem igazán kedves istenekhez áldoznak, akik lehetnek alakjukra nézve emberiek, állatiak és tárgyiak is. A vudu szertartáson a dobok hangja, a rengeteg rum, a vér íze és látványa, a kábítószerek, egy speciális vallási hisztériához vezetnek. A ceremóniák legtöbbje kapcsolatfelvétel az istenséggel, vagy az istenség megjelenítését szolgálja.

Létrehozva 2018. május 6.