A pápa engedélyezi a zarándoklatokat Medjugorjéba

A bejelentést az apostoli vizitátor, Henryk Hoser és az apostoli nuncius tette. Gisotti igazgató: “Figyelmet fordítanak a gyümölcsökre és a jó gyümölcsök népszerűsítésére”, de ez nem jelenti az “ismert események jóváhagyását”.

Ferenc pápa úgy döntött, hogy engedélyezi a zarándoklatokat Medjugorjéba, melyeket most hivatalosan egyházmegyék és a plébániák is szervezhetnek, nem csak magánjellegű látogatásokra kerülhet sor, ahogy eddig történt. A bejelentés a mai szentmise alatt történt a szentélyben, Bosznia-Hercegovina apostoli nunciusa és Henryk Hoser érsek, a Szentszék különleges apostoli vizitátora által.

A zarándoklatok nem hitelesítik az ismert eseményeket
A Szentszék sajtóirodájának ideiglenes igazgatója, Alessandro Gisotti, aki az újságíróknak a bejelentéssel kapcsolatos kérdéseire válaszolt, elmondta, hogy a pápai engedély mellett “gondoskodni kell arról, hogy ezeket a zarándoklatokat ne az ismert események hitelesítésének ismerjék el, melyek további vizsgálatokat igényelnek az Egyház részéről.  Ezért továbbra is gondoskodni kell arról, hogy a zarándoklatok ne okozzanak zavart vagy kétértelműséget a doktrinális tanítás szempontjából. Ez vonatkozik minden rendű és szintű lelkipásztorra is, akik Medjugorje-ba szándékoznak látogatni, és ott szentmisét celebrálni vagy koncelebrálni ünnepelni vagy koncertálni még ünnepélyes misét is. 

Lelkipásztori odafigyelés
Figyelembe véve a medjugorjei látogatók nagy számát és a bőséges kegyelmi gyümölcsöket, melyek innen származtak – folytatta Gisotti – ez az engedély része annak a különleges lelkipásztori odafigyelésnek, melyet a Szentatya szándékozott megadni bátorításként és a jó gyümölcsök népszerűsítéseként”.

Az apostoli vizitátornak “így könnyebb lesz a kapcsolat kialakítása a Medjugorje-i zarándoklatok szervezésért felelős papokkal, valamint megbízható és jól felkészült személyekkel, akiknek tájékoztatást nyújtanak és jelzéseket arra vonatkozóan, hogy az ilyen zarándoklatokat gyümölcsöző eredménnyel végezhessék, – az ottani egyszerű emberekkel egyetértésben.”

A pápa döntése egy évvel azután történt, hogy Hosert, a lengyel Warszawa-Prágai emeritus érseket “kinevezték apostoli vizitátornak a Medjugorje plébánia mellé 2018. május 31-én.

Mind az akkori kinevezés, mind a mai bejelentés ezért nem kapcsolódik  olyan doktrinális kérdésekhez, melyek a 1981 júniusa óta Medjugorjében történtek és a hat látnok beszámolójának hitelességére vonatkoznak. A jelenések még nem fejeződtek be. A hat látnok közül, akik akkoriban gyerekek vagy fiatalok voltak, három biztosított bennünket arról, hogy még naponta megjelenik számukra a “Béke Királynője”, mindig ugyanabban a délutáni időpontban, bárhol is vannak: Vickának Medjugorjében, Marijának Monzában, és Ivánnak, aki az Egyesült Államokban él, de gyakran hazatér.

Egy negyedik látnok, Mirjana azt mondja, hogy minden hónapban második napján van a jelenése, míg az utolsó kettőnek csak évente egyszer.

Cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2019. május 12.