A jóga összeegyeztethetetlen a keresztény hittel a görög ortodox egyház szerint

2015. június 17.

A görög ortodox egyház szent szinódusa reagált az ENSZ azon döntésére, hogy június 21-ét jelölte ki a jóga nemzetközi napjaként, 2014-ben. A Szent Szinódus nyilatkozata szerint a jóga gyakorlásának „nincs helye a keresztények életében”, mivel ez a hinduizmus alapvető megjelenési formája, és mint ilyen, nem tekinthető „testmozgási formának”, hanem  imádatnak!

Annak ellenére, hogy dicsérik nyugtató és wellness hatását, a keresztények igyekezzenek ugyanazt a megnyugvást keresni Istenben – nem pedig hindu gyakorlatokkal. Végtére is a jóga testtartásait a 330 millió hindu istenség tömjénezése érdekében hozták létre. A testhelyzeteket a hindu hitben úgy tekintik, mint felajánlást az isteneknek, a kereszténységben ez bálványimádásnak számít.

Ráadásul a jóga egyharmada az elme kiürítéséhez kapcsolható – ez ellentmond a kereszténység tanításának, ahol szabad a választás és az átalakulás a megújuláson keresztül. Továbbá az asztrális utazás, melyre a jóga vezeti az embereket, olyan gyakorlat, amelyet az Egyház továbbra is helytelenít.

„Ezért a jóga teljesen összeegyeztethetetlen keresztény ortodox hitünkkel, és nincs helye a keresztények életében” – jelenti ki a nyilatkozat, bár hozzátette, hogy az Egyház tiszteletben tartja a vallásszabadságot.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2018. augusztus 14.