Jobb adni, mint kapni – mondja Jézus

Általában a legtöbb talentumokról szóló prédikáció a lelki talentumokról és a tehetségekről szokott szólni. Arról, hogy milyen tehetségeket kaptunk Istentől és milyen tulajdonságokat, s hogy ezekkel jól kell bánnunk, s nem szabad hagyni őket elveszni. Tehát ha mondjuk műszaki beállítottságúak vagyunk, akkor helyezkedjünk el ilyen területen és itt bontakoztassuk ki Isten-adta tehetségünket.

Ezzel teljes mértékben egyet értek, viszont most a példabeszédet egy másik szempontból közelítem meg.

Azokról a talentumokról beszélek, amelyeket Istentől az anyagiak terén kaptunk. A házunkról szeretnék beszélni, amelyben lakunk, az élelmiszerről, amit veszünk a piacon, a ruhákról, amelyeket hordunk és a használati tárgyainkról. Egyszóval a dolgokról, amelyeket sajátunknak tudunk.

Sokszor az a téves elképzelés él bennünk, hogy ezekhez a dolgainkhoz Istennek nem sok köze van. Ezeket úgy használjuk, ahogy szeretnénk, megvehetünk mindent, amire pénzünk futja és nyugodtan élhetünk, amíg vasárnaponként letudjuk a Szentmisét és így Istennel – a téves elképzelésünk szerint – lerendeztük az ügyeket. Jézus Urunk pedig többször is szól az anyagi javakról. Lázár és a gazdag ember esete például elénk tárja, ahogy a gazdag lakmározott és abból a maradékból sem adott a szegénynek, ami lehullott az asztaláról. Ehelyett a kutyák ették meg, így nem jutott be a mennybe.

Ezen felül ott van a gazdag ifjú esete: „Mit kell tennem, hogy tökéletes legyek?” „Menj, add el mindenedet, amid van és kövess engem!” Aztán Lukács evangéliumának 17. fejezete: amikor Jézus tanítja a rabbikat a vendéglátásról azt mondja, hogy ne a barátainkat hívjuk meg, amikor vendégséget tartunk, hanem a szegényeket, bénákat, sántákat és vakokat. És végül a vámos Zakeus esete is ott lebeg előttünk, amikor visszatérít mindent, amit garázdasággal szerzett, Jézus azt mondja neki, üdvösség köszöntött-e házra. Láthatjuk tehát számos példa alapján, hogy Istennek, mennyire fontos, hogy miként kezeljük vagyonunkat, amelyek mint ezekből kitűnik szintén talentumok.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2022. november 16.