Óvd meg a gyermekedet! 1. (Waldorf)

Az elmúlt napokban az interneten többször belebotlottam a Waldorfba. Sok évvel ezelőtt utánaolvastam az egész rendszernek- akkor még szimpatikusnak tűnt, bár valami nem stimmelt vele, csak azt nem tudtam, hogy mi. Csak évekkel később vontam le igei alapú konklúziót vele kapcsolatban. Aztán ahogy olvasgattam mostanában, meglepődve (na jó, bevallom, inkább megbotránkozva) tapasztaltam, hogy vannak keresztény szülők, akik érdeklődnek a Waldorf-iskolák, óvodák felől, és kifejezik a szándékukat, hogy ilyen intézménybe szeretnék vinni a gyerkőcüket. Szeretném hinni, hogy mindezt tudatlanságból teszik.

Ezzel a bejegyzéssel (mely képet nem tartalmaz 😀 ) segítséget szeretnék nyújtani a Waldorffal kapcsolatban alul-informált keresztény anyáknak és apáknak egy jól átgondolt bölcs döntés meghozatalában a gyerekük intézményi nevelésével (de szép szó) kapcsolatban.

Az alábbiakban egy cikket fogtok olvasni, amit ma találtam egy 2003-as januári ‘Keskeny út’ számban. A ‘Keskeny út’ a Károlyi Gáspár Teológiai és Missziói Intézet lapja, egy református kiadvány. Nem olvasom rendszeresen, csak valami más keresése közben a google kidobta- én meg beleolvastam és bejött. Amit tudni kell még róla az az, hogy ez eredetileg egy kétrészes cikk a Waldorfról – keresztény szemszögből, de én csak a cikk második részét adom közre, mivel az első nincs fenn a neten (ha valaki esetleg rálel, akkor értesítsen). Az elején hivatkozik is az első részre az író, de nem zavaró, hanem értelmes egész így is.

Az író, Bagoly Gyula, nem ás igazán mélyre a Waldorfban csak a felszínt karcolja, és nem is megy bele az idekapcsolódó igék beható tanulmányozásába. Hangsúlyozom, hogy nem hitvédelem a célja a cikknek, hiszen egy vallási lapban jelent meg, de nem is a Waldorf átfogó megismertetése. A célom ezért nekem sem a témában való tudományos szintű kiművelés, hanem a gondolatébresztés. Ha ez sikerül, akkor aki érintve van, az utána tud keresni a neten- vagy máshol. Ha van véleményed a témáról, akkor írhatsz hozzászólást is a cikk elolvasása után. (Ha ezt teszed, akkor kérlek, hogy a szeretetparancs* és az aranyszabály** legyen a szívbéli motivációd a hozzászólás írásánál. 🙂 Köszönöm.)

(Az intézményi nevelésről annyit még, hogy nekem a “hol taníttassuk a gyerekünket” kérdésre az a mottóm, hogy “mindenütt jó, de legjobb otthon”. Tudom, hogy ezt most meg kellene magyaráznom. De nem teszem. Majd egy legközelebbi posztban- hogy itt ne hagyj. 🙂 )

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2023. február 2.