Sarah bíboros határozottan kiáll a régi miserítushoz vonzódó fiatalok mellett

XVI. Benedek pápa Summorum Pontificum motu proprioja kiadásának 10 éves évfordulóját a napokban Rómában ünneplő hallgatósága előtt Robert Sarah bíboros védelmébe vette azokat a fiatal katolikusokat, akiket gyakran becsmérelnek az Egyházon belül (még maga Ferenc pápa is), amiért a hagyományos, régi rítusú szentmiséhez vonzódnak.

Terjedelmes, közel egy órás beszédében az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa több témát is érintett a szentmisével kapcsolatban. Beszélt Isten elsőségéről a szent liturgiában, a csend és áhitat szükségességéről, valamint a szentmisén való hiteles részvétel mibenlétéről. A bíboros előadásának teljes leirata angol nyelven a New Liturgical Movement oldalán olvasható.

Sarah bíboros a beszéde végéhez közeledve fogalmazta meg gondolatait a régi rítushoz vonzódó fiatalokról. Ahogy fogalmazott:

XVI. Benedek pápa levele a püspökökhöz, amelyet a Summorum Pontificumhoz mellékelt, még egy jelenségre hívta fel a figyelmet: “Fiatalok is felfedezték ezt a liturgikus formát” – írta. “Megérezték a vonzását, és benne a Legszentebb Eucharisztia misztériumával való találkozás egy olyan formáját találták meg, amely különösen megfelel a számukra.”

Ez egyre inkább igaz, szerte a világban. Olyan jelenség ez, amit néhányan a saját nemzedékemből nagyon nehezen értenek meg. És mégis, ismerem és személyesen tanúsítom ezeknek a fiatal férfiaknak és nőknek, papoknak és világiaknak az őszinteségét és odaadását. Örvendezek azon számos jó papi és szerzetesi hivatás felett, amelyek az usus antiquior-t [régi rítust] ünneplő közösségekből kerülnek ki.

Ferenc pápa vádjaira is rímelve a bíboros így folytatta:

Azoknak, akiknek kétségei vannak efelől, azt mondanám: látogassák meg ezeket a közösségeket és ismerjék meg őket, különösen a fiataljaikat. Nyissák meg a szívüket és elméjüket e fiatal testvéreink és nővéreink hitére, és arra a jóra, amit tesznek. Ők sem nem nosztalgikusak, sem nem elkeseredettek, és nem terhelik őket az elmúlt évtizedek egyházi küzdelmei sem; tele vannak annak örömével, hogy Krisztus életét élhetik a modern világ kihívásai közepette.

Sarah bíboros, tanácsképpen, az Apostolok Cseledeteiből idézett:

Mindazokat, akik még mindig nehéznek találják elfogadni ezt a valóságot, emlékeztetni szeretném Gamáliel tanácsára, aki “törvénytudó volt, és az egész nép előtt tiszteletben állt”, amit a főpapok tanácsának adott, amikor ők az apostolokat üldözték: “ne zaklassátok ezeket az embereket, hanem engedjétek őket szabadon. Ha ugyanis ez a törekvés vagy ez a mozgalom emberektől származik, fölbomlik, de ha Istentől van, nem tudjátok szétoszlatni őket, különben úgy tűnnék föl, mintha Isten ellen tusakodnátok.” (ApCsel 5,38-39)

A írás elolvasható itt.

Létrehozva 2017. szeptember 22.