Az ENSZ tanácsa létrehozta az LMBT jogokért felelős ombudsman hivatalát

Az ENSZ legfelsőbb emberi jogi szervezete 2016 júniusában megszavazta, hogy kinevezzenek egy független megfigyelőt, aki segít megvédeni a meleg és transznemű embereket szerte a világon az erőszaktól és a diszkriminációtól.

Az ENSZ Emberi Jogok Tanácsa genfi székhellyel alkalmaz egy „független szakértőt”, akinek az a feladata, hogy azonosítsa az erőszak és a diszkrimináció azon okait, melyek szexuális irányultságukon és nemi identitásukon alapulnak, majd egyeztessen a kormányokkal arról, hogyan védik meg őket.

Ez az elfogadott határozat az ENSZ eddigi legnyíltabb megnyilatkozása a melegek jogai, mint emberi jogok mellett, és mérföldkőnek tekintik ezt.

A 47 tagú tanácsban szűken, csak 23 nemzet szavazott mellette, főleg Európából és Latin-Amerikából. Bár nem voltak többségben, hat ország tartózkodott, köztük India, Dél-Afrika és a Fülöp-szigetek. A 18 ellenszavazat Oroszországból származott, Afrikából és a legtöbb muzulmán országból, akik tagjai a panelnek. Albánia volt az egyetlen tagja az Iszlám Konferencia Szervezetén belül, amely támogatta az LMBT megbízott kinevezését. Az ülések rotációban zajlanak, az Egyesült Államok képviselője akkor nem ült a tanácsban.

Kiegészítve azon országok érzékenységét, ahol a homoszexualitást széles körben elítélik, az utolsó pillanatban a határozatba egy módosítás került be, mely szerint „szem előtt kell tartani a nemzeti és regionális sajátosságokat és a különböző történelmi, kulturális és vallási háttér jelentőségét.”. Mindazonáltal hozzáteszik, hogy „az az államok kötelezettsége, függetlenül a politikai, gazdasági és kulturális rendszerektől, hogy előmozdítsák és védjék az összes emberi jogot és az alapvető szabadságot.”

Randy Berry, a State Department (USA Külügyminisztérium) LMBTI személyek emberi jogi különmegbízottja történelminek nevezte a döntést, de csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az ellenfeleknek sikerült hozzátenniük olyan megfogalmazást, ami arra utal, hogy az LMBTI jogokat kulturális alapon elvethetik (cultural imposition).

„Ez némileg csökkenti azt, hogy valami rendkívüli történt,” mondta egy interjúban. „Ha megnézzük, hogy mi mozgat egy ilyen kifogást, helytelen félni attól, hogy egy független szakértőnek az a szándéka, hogy elítéljen vagy kritizáljon. Végig egyértelmű volt, hogy a párbeszédnek informatívnak kell lennie, a forrásnak minden országban, beleértve a sajátunkat, hogy javuljon az LMBTI kérdések megítélése.”

A határozatot nem az Egyesült Államok, hanem több latin-amerikai ország terjesztette elő – Argentína, Brazília, Kolumbia, Chile, Costa Rica, Mexikó és Uruguay. Latin-Amerikában a világon a legfejlettebb a jogi védelem a meleg és transznemű személyekre vonatkozóan.

Az írás elolvasható itt.

Ha csatlakozni kívánsz a tiltakozókhoz, megteheted itt (citizengo.org)

Létrehozva 2016. november 23.