5 dolog amiben nem értek egyet Ferenc pápával

Ferenc pápa egy karizmatikus személyiség, igazi „pásztor” jellem, olyan, akire odafigyel az ember. Erős prioritása a szegényekre, elesettekre való odafigyelés, az Egyház kicsit zárkózott magatartásának feloldása. Nekem kifejezetten tetszik az, hogy kicsit felrázza a híveket, püspököket, papokat.

Más, mint elődei, talán más hangsúlyokkal, de ez egyáltalán nem baj, sőt. Ugyanakkor fontos, hogy nem mond mást, mint elődei az alapvető, fontos kérdésekben, bár a liberális média szereti ezt hangsúlyozni és sokszor félreértelmezni a szavait, mondatait. Az Egyháznak egyszerre kell folyamatosan megújulnia, és a gyökereihez, tanításához ragaszkodnia.

Amellett, hogy katolikusként tisztelem és szeretem Ferenc pápát, most sorozatban nem értek vele egyet. Az utóbbi hónapokban szerintem vagy félreértelmezi a migránsválság történéseit és következményeit vagy rossz tanácsadókkal vette körbe magát. Szögezzük le, hogy Ferenc pápa egyszerre a világ legnagyobb egyházának vezetője és lelkipásztora, valamint globális hatású politikus, államfő is.  Így fontos szerepe lehet a véleményformálásban, a globális politikai helyzet alakulásában.

A lista előtt szögezzük le, hogy a pápa egyáltalán nem tévedhetetlen. Csak az „ex cathedra” kijelentései érvényesek az egész egyetemes Egyházra. Ugyanakkor Karl Rahner német jezsuita teológus kisszótára szerint:

„Nem definiált (nem dogmaként kihirdetett), de hiteles (kötelező érvénnyel előterjesztett) tanítói megnyilatkozásokban az egyházi tanítótekintély tévedhet, és többször ténylegesen tévedett is. Az egyházi tanítótekintély a voltaképpeni és végső hittartalom állítólagos megóvása céljából nem ritkán túlságosan keményen és igazságtalanul, azaz erkölcstelenül járt el.”

  1. Migránsok lábát kell megmosni Nagycsütörtökön

Idén Nagycsütörtökön a szentmisében Ferenc pápa migránsok lábát mosta és csókolta meg. Az Egyházban régóta szokás, hogy a pap megmossa 12 embernek a lábát, ezzel is emlékezve arra, amit Jézus a tanítványaival tett. A tanítványaival. Akik mögötte álltak, vele dolgoztak, bejárták a vele a fél világot, bíztak benne és ő is bízhatott bennük. Manapság is a ministránsok, egyházközségi képviselők, munkatársak, rendtársak közül szoktak választani, mert ez egy olyan különleges, alázatot kívánó gesztus a pap részéről, hogy azoknak szeretné nyújtani, akik egész évben a közösség javára tesznek. Nem pedig idegeneknek, a lényeggel kevésbé, a látvánnyal jobban törődve.

  1. Muszlim családokat Rómába pápai repülőn

A közelmúltban Ferenc pápa látogatást tett Leszbosz szigetén, ahol megnézte a menekült-táborokat, körülményeket. A vizitáció végén felajánlotta, hogy 12 menekültet magával visz Leszboszról a Vatikánba. Muszlim családokat választottak ki, akik a pápai magángépen a Vatikánba repültek, ahol szobát is kaptak. Szerencsétlen üzenetnek tartom a sok „otthagyott” ténylegesen üldözött szíriai keresztény család felé.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2016. június 11.