Kézirat a purgatóriumból (10)

Mi a földi élet pár pillanata az örökkévalóság boldogságához képest?

Az 1880-as esztendő lejegyzései (2.)

A magyar fordítás christianae.wordpress.com forrásmegjelöléssel terjeszthető.

 1880/2

A hősies elhatározás nagyon kedves a Jóisten előtt, nagy segítség a tisztítóhelyen lévő lelkeknek, és igen hasznos a nagylelkű személynek, aki jól akarja teljesíteni. Ráadásul ha így lemond érdemei egy részéről, ahelyett, hogy vesztene, csakis nyer.

A teljes búcsúval kapcsolatban azt mondhatom, hogy kevesen, nagyon kevesen nyerik el egészen. A szívnek és az akaratnak oly nagy felkészültsége szükséges hozzá, hogy ritka, ritkább, mintsem gondolnánk, hogy valakiben minden meglegyen bűnei teljes elengedéséhez.

A purgatóriumban csak könyörgés formájában nyerjük el a javunkra nyert búcsút, ahogyan Isten megengedi,  felkészültségünknek megfelelően. Igaz, hogy nem hajlunk már bűnre, de immár nem az irgalom, hanem az isteni igazságosság uralma alá tartozunk, így csak abban részesülünk, amit a Jóisten a javunkra akar fordítani. Ha a lélek már közel van vágyai céljához, a mennyországhoz, elegendő lehet egyetlen jól elnyert teljes búcsú vagy akár egy félig elnyert és szándékára fordított búcsú is, hogy megszabaduljon és eljusson az örök boldogságra; ez azonban más lelkeknél nincs így. Ők életükben megvetették vagy nem sokba vették a búcsúkat, és a Jóisten, aki mindig igazságos, tetteik szerint ad viszonzást. Valamit nyerhetnek az isteni akarat szerint, a búcsú teljességét azonban ritkán.

1880. május

Munkálkodjék szüntelenül, teljes erejéből azért, hogy tökéletessé váljék. Elég erős a jelleme, hogy ha akarja, minden  nehézséget legyőzzön, amely Jézussal való egyesülése útjában áll, míg el nem jut oda, ahová Jézus kívánja. Élete állandó vértanúság lesz. Minden pillanatban meg kell tagadnia magát, ez állandó vértanúság; de e vértanúság közepette is a legédesebb örömöket ízleli.

A lélek szenved, ám az, akiért szenved, minden áldozatért, minden lemondásért olyan kegyelemmel ajándékozza meg, amely megerősíti, hogy haladjon mindig tovább önátadásában. Semmi sem szerez nagyobb örömet Jézusnak, mint amikor látja, hogy egy lélek az útjában álló összes akadály ellenére igyekszik mindjobban feláldozni magát az ő dicsőségéért és szeretetéért.

Az írás letölthető itt.

Létrehozva 2015. november 18.