Salaktalanítás, méregtelenítés

Ahogyan az évszakok váltakoznak, úgy váltják egymást a különböző tévinformációkat terjesztő cikkek, körlevelek is. Az ősz a védőoltásokkal kapcsolatos rémhíreket hozza el, télen az influenzát gyógyító házi praktikákról és homeopátiás szerekről szerezhetünk tudomást, a tavasz pedig a méregtelenítés szezonja. Miért is ne takarítsuk ki a belsőnket a lakással együtt a tavaszi nagytakarítás keretében? Csak úgy ömlenek ránk a méregtelenítéssel kapcsolatos (tév)információk, szinte kényelmetlenül érzi magát az ember, ha még nem kezdett hozzá önmaga megtisztításának. Szerencsére nem kell sokat szakirodalmazni ahhoz, hogy belevághassunk, elég fellapozni valamelyik megyei napilapot:

Jön a nyár – 10 házi salaktalanító és méregtelenítő
Tavaszi fáradtság gyötör? Nehéznek érzed mindened? Tél után, nyár előtt érdemes beiktatni egy salaktalanító kúrát.
A salaktalanítás segít abban, hogy feszesebb és tisztább legyen a bőrünk és serkenthetjük anyagcserénket. Fontos odafigyelni az időzítésre, és arra, hogy komolyabb salaktalanító-kúra esetén kérjük szakorvos véleményét.A szakemberek szerint a salaktalanításnak és a méregtelenítésnek mindig egyszerre kell történnie. Salaktalanításkor ugyanis az emésztőrendszerben felgyülemlő salakanyagot távolítjuk el, a méregtelenítés viszont minden kiválasztó szervünkre: vesére, májra és epére is hatással van. Az sem mindegy mit szerezhetünk be könnyen ilyen időszakban. Mutatjuk, hogy salaktalaníthatsz otthon, egyszerűen és olcsón.

1. Gyógynövényteák: csalán, kamilla, citromfű, máriatövis
2. Borsmenta
3. Édesköménytea
4. Körömvirágtea
5. Aloe vera
6. Citrom, narancs, grépfrút
7. Alma
8. Savanyú káposzta
8. Zeller
9. Céklalé
10. Uborka

Kezdem a végén. Eszem ágában sincs, hogy bárkit elriasszak a fenti módszerek bármelyikétől, hiszen a felsorolás alapvetően egészséges élelmiszer- és gyógynövényeket tartalmaz. Igaz, a máriatövis terméséből készített tea nem sokat ér, mivel a víz nem vonja ki a növény hatóanyagait (ezért ennek a máriatövist tartalmazó gyógyszerek nem is vízzel készült extraktumot tartalmaznak), s aki kicsit jobban tájékozott, az azt is tudja, hogy a körömvirágteát nem meginni kell, sokkal inkább külsőleges kezelésre való.

De nem is ez a lényeg, hanem az hogy érdemes-e egyáltalán salaktalanítani/méregteleníteni? Bár ezt a két kifejezést sokan egymás szinonimaiként használják, úgy tűnik, a cikk írója megkülönbözteti a két “eljárást”. A salaktalanítás ebben az olvasatban egyszerűen felfoghatónak tűnik (“az emésztőrendszerben felgyülemlő salakanyag eltávolítása”), csak mifelénk ennek sokkal szimplább neve van… De mi a helyzet a méregtelenítéssel, amelyet a salaktalanítással együtt érdemes végezni? (Van, aki újságot olvas salaktalanítás közben, a tudatosabbak ezek szerint inkább méregtelenítenek.)

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2015. május 21.