Ferenc pápa elhatárolódik Kasper bíboros ötleteitől?

Múlt pénteken egy spanyol nyelvű interjúban Ferenc pápa kétségeket fogalmazott meg a Kasper javaslatként elhíresült, és sok magasrangú pap által is támogatott indítvánnyal kapcsolatban, melynek értelmében a Katolikus Egyház gyakorlatát megengedőbbé kéne tenni az elváltak és újraházasodottak Eucharisztiához járulásával kapcsolatban úgy, hogy közben a házasság felbonthatatlanságának doktrináját érintetlenül hagynák.

Az interjúban a pápa Felfújt várakozásnak”nevezte az ötletet, miszerint áldozáshoz lehetne engedi a második (civil) házasságban élőket egy bűnbűnati időszak után. “Nem oldana meg semmit. Különösen akkor nem, ha követelik. A Szentáldozás nem egy jelvény, nem dekoráció. Nem.

Sandro Magister olasz újságíró a blogján azt írja, hogy a jelek szerint a pápa egyre több figyelmet fordít a Kasper-féle szentimentális felfogással szembehelyezkedő hagyományhű pásztorokra.

Először is, pozícióban tarotta Gerhard Müller bíborost a Hittani Kongregáció élén, aki “körmönfont eretnekségneknevezte a Kasper javaslatot, mert az a gyakorlat lazításával kijátszani kívánja a tanított igazságot a házasság felbonthatatlanságáról.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2015. március 28.