Nem hiszek a csodanőkben

Jókai Anna írónővel a Magyar nők a nagyvilágban konferencián férfiak és nők szerepeiről, gyermekvállalásról és női önmegvalósításról beszélgetünk.

Jókai Anna írónővel a Magyar nők a nagyvilágban konferencián férfiak és nők szerepeiről, gyermekvállalásról és női önmegvalósításról beszélgetünk. 

Mit tanít a mai fiatal nőknek?

Célom, hogy átadjam mindazokat a tapasztalatokat, amiket átéltem. Szeretném megkímélni a mai fiatalságot, jobb, ha az ember nem a saját kárán tanul. Sajnos olyan világban élünk, ahol a nők szeretnének hasonlítani a férfiakra, ami abban a tekintetben káros, hogy nem férfivé kell lennünk, hanem bizonyos jó tulajdonságokat meg kell tanulnunk a férfiaktól. Ha valakinek érzéke van a racionalitáshoz, és időnként szívesen elvégezné azokat a kisebb fizikai munkákat, melyekhez állítólag a nő nem ért, azt nem árt megtanulni. De ugyanúgy egy férfinek is dicsőségére válik, ha időnként bepelenkázza a kisgyerekét, nem átallja a hátán hordozni, vagy esetenként bébiétellel is megetetni. A jó tulajdonságokat tulajdonságokat kell megtanulni egymástól, nem a rosszakat.

Milyen rossz tulajdonságokra gondol?

Gyakran előfordul, hogy a férfiak a hisztériát tanulják meg a nőtől; nagyon hisztérikus férfivilágban élünk. Holott a férfinak nem hisztérikusnak, hanem határozottnak kell lennie. A nők pedig gyakran az agresszivitást alkalmazzák. Az agresszivitás helyett azonban tettrekészségre, céltudatosságra van szükség. Bizonyos tulajdonságokat meg kell szelídíteni, hogy át tudjuk vinni.

A beszélgetés elolvasható itt.

Létrehozva 2014. március 14.