Az etikai döntéshozatal tényezői: (3)

Ki tudod zárni a népszerűséget? 

Sorozatunkban  Lee  Strobel,  itthon  is  népszerű  keresztény  szerző  etikai  döntések  során  alkalmazandó szabályát, az angol kifejezések (Purpose, Principles, Popularity, People’s Advice, Prayer) után „5P”-nek nevezett elvet  bontjuk  ki  részletesen.  A  magyar  elnevezések  kezdőbetűi  alapján  szabályunkat  nevezhetjük  „CENTI” elvnek (cél, elvek, népszerűség, tanácskérés, ima).

Korábban  áttekintettük  a  helyes  célok  és  a  bibliai  elvek  fontosságát.  Ennek  a  Monday  Manna-nak  az üzenete,  egyben  a  CENTI  szabály  harmadik  tényezője:  ki  tudjuk-e  zárni  etikai  döntéseinkből  az  emberek tetszésének elnyerése, a népszerűség utáni vágyat? És mi a következménye annak, ha nem?

Először hadd említsek két példát olyan emberekről, akik képesek voltak szó szerint életet menteni azáltal, hogy hajlandók voltak döntéseikkel a többség akarata ellen menni. Az első példa nem a Bibliából származik. Egyik kedvenc filmem az 1957-es „12 dühös ember”. Egy esküdtszék tizenkét tagja gyűlik össze az egyértelműnek látszó gyilkossági ügy ítéletének meghozatalára. Mindenki bűnösnek tartja a vádlottat, egy ember kivételével. A Henry Fonda  által  játszott  8.  számú  esküdt  vállalja  összes  többi  esküdttársának  haragját  és  megvetését,  hangot  ad kételyeinek  és  „ártatlannal”  szavaz.  A  film  drámaian  mutatja  be,  hogy  egy  ember  kiállása  miként  győzedelmeskedik az előítéletek felett és ment meg egy életet a villamosszéktől. Akár ismerte Jézust, akár nem, a 8. számú esküdt  állhatatosan  alkalmazta  az  igazságosság,  irgalom  és  szeretet  felemelő  alapelveit  a  többség  megvetése közepette is.

Második példánk bibliai, egy a Mózes 2. könyvében található történet. Isten rengeteg csodán át kiszabadítja népét az egyiptomi rabszolgaságból és hűséggel gondoskodik róluk. A Sínai-hegynél magához hívja Mózest, és a nép  érdekében  ellátja  őt  a  legcsodálatosabb  törvénnyel,  a  Tízparancsolattal.  Mire  Mózes  negyven  nap  után visszatér, a nép már aranyborjút készít magának és azt istenként imádja.

El tudjuk képzelni, mi történt volna, ha ebben a helyzetben Mózes – kezében a frissen kapott törvénnyel, a kőtáblákkal – egy kicsit is enged a hatalmas emberi nyomásnak és akár egy percre szemet huny a bálványimádás felett? Talán ostoba dolog spekulálni azon, hogy mi lett volna a zsidó néppel, ha Mózes kicsit is „rugalmas”, vagy  kész  a  „kompromisszumra”,  de  egy  biztos:  Isten  akkor  őt  állította  oda,  hogy  egyedül  álljon  szembe  a népakaratnak. Kiállása egyben a zsidó nép megmenekülését is jelentette.

Mi a következmény, ha nem így cselekszünk? Miért veszélyes a népszerűség? Íme három ok:
A  népszerűség  kergetése  elmossa  a  helyes  célt  és  a  helyes  alapelveket.  Aki  a  népszerűséget  kergeti, igazából maga is bálványt imád. Pál apostol így vallotta: „…Mivel az Isten ítélt minket alkalmasnak arra, hogy ránk bízza  az  evangéliumot,  úgy  hirdetjük  azt,  mint  akik  nem  az  embereknek  akarnak  tetszeni,  hanem  a  szívünket vizsgáló Istennek” (Tessz 1, 2-4). Pál elutasította a bálványimádás minden formáját.
A  népszerűség  kergetése  közben  soha  nem  lehetünk  igazi  önmagunk.  Isten  csodálatos,  egyedi  tervet készített számunkra. „Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy!” (Iz  43,1) Ha a népszerűség a vezérlő elv, Isten tervét, és így önmagunkat feladjuk!
A  népszerűség  hihetetlenül  törékeny  és  illékony.  Aki  a  népszerűséget  kergeti,  rátér  egy  ösvényre, melyről nagyon nehéz visszafordulni. A ma megszerzett népszerűség holnap már semmit nem ér, a „szörnyet” folyamatosan  táplálni  kell.  Jézust  egy  pillanatban  (a kenyér szaporítása után…)  a  sokaság  királlyá  akarta koronázni. Ő pontosan tudta ennek az értékét, és eltűnt szemük elől. 

Nekünk sem adott kevesebbet a kezünkbe az Úr, mint Mózesnek! Sőt, ha úgy vesszük, még többet is. A Biblia már tartalmazza Megváltónk, Jézus Krisztus gyönyörű tanításait is. Ezt felmutatva kell szilárdan ellenállnunk a népszerűség kísértésének. „… Ragyogtok, mint csillagok a világban…” (Fil 2,15).

 

Forrás: Monday Manna  (A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete)

 

Létrehozva 2013. szeptember 19.