Ki az a Keresztelő János?

 Ki ez a Pintér Béla?

 (A tanárnő lekéste miatta az ünnepi ebédet)

         Túl sok a cím meg az alcím. Itt most már valamit meg kell magyarázni. A történet, ha úgy vesszük, nagyon egyszerű. A szekszárdi Kolping Katolikus Szakképző Iskola karácsony előtti lelkinapján egy népszerű hitvalló énekes, Pintér Béla adott koncertet. És rögtön belopta magát a közönség szívébe. Azazhogy: rögtön belopta Jézust a fiatalok szívébe.

Merthogy erről van szó – ami manapság talán a legnehezebb feladat. Az ifjúság előtt hitelesen szólni Jézus Krisztusról. Azok előtt a diákok előtt, akik közül sokan rendezetlen családi háttérből jönnek. Akiket legföljebb a tévé vagy a reklámok szólítanak meg. Akiket esetleg dílerek vagy egyéb, sanda szándékú alakok szólítanak le. Most Béla szólt hozzájuk. Béla énekelt nekik.

        A „papos dumát” is ismerik persze. Hetente két hittanórán próbáljuk szelídítgetni őket, mint Kis Herceg a rókát. Püspökünk, prézesünk sem tétlenkedik. Tavaly ilyenkor Sebastian atya nyitogatta a szemüket, no meg a szívüket. Egy fiatal indiai misszionárius, aki pár évvel ezelőtt érkezett Magyarországra, hogy népünket visszavezesse Krisztushoz. Folyékonyan beszél magyarul. A cigány fiatalok kiváltképpen el voltak ragadtatva tőle. Idén is megvolt természetesen a szentmise, hallhattunk lelkipásztori buzdítást (Király József pécsi káplán beszélt az ifjúsághoz, ebéd után még külön a tantestülethez). Szépen lezajlott a tanulók ünnepi műsora, – a sajátos színfoltot most mégis Béla hozta a programba.

        Ki ez a Pintér Béla? „Hazamentem, és első dolgom volt, hogy fölkeressem a honlapját.” Öten állították ezt egybehangzóan a 12/A osztályból. „Három CD-jét mindjárt letöltöttem az internetről.” Egy lány azt vallja: „az esti imádság után minden nap Béla dalait hallgatom, úgy alszom el.” Homoky Orsolya tanárnőt a diákjai alig engedték el a közös tantestületi ebédre. A lelkinap után mehettek volna haza, ám ők inkább Béla dalairól szerettek volna beszélgetni.

        Ki ez a Pintér Béla? Megvallom: korábban soha nem hallottam róla. Egy évvel ezelőtt gyermekeink (5-17 évesek) kedves barátainktól néhány CD-t kaptak ajándékba. Pár nap után a ház megtelt Béla slágereivel. Mindenki az ő dalait fújta. Hetek múlva már rajzfilmeket gyártottak a számítógépen. Naná: Béla szövegeit illusztrálták. 2008. nyarán a Világi Apostolok Közössége IV. nyári országos találkozóját szervezte Zamárdiban. Gulyás Péter elnök és csapata (Hortobágyi-Bogdán Ildikó főtitkár irányításával) ezúttal is remekelt: a szülőknek színvonalas konferenciát, a gyerekeknek izgalmas programokat rendeztek. Diakónus-plébániaigazgatóként kezdettől fogva ott vagyunk, öt gyermekünkkel se nagyon lógunk ki a sorból. S az a legszebb, amikor együtt a család. Például Pintér Béla koncertjén. A csemeték mindenre képesek Béláért, Bélával. Egy óra próba – s az egész csipet-csapat ott táncol, ott csápol a színpadon. Rögtön tudtam, hogy Béla a mi emberünk. Azonnal éreztem, hogy Bélának Szekszárdon is küldetése van. Plébános, igazgatók – ez az én dolgom. Még az idén föl kell lépnie a városban. Várjuk a Kolpingban. Várjuk a Szent József Iskolában. Telefonok, drótposták. Az apa, a tanár, a hitoktató már tudja: adventben Keresztelő Szent János szerepét a baptista (jelentése: keresztelő) Pintér Béla fogja betölteni. Ő fogja előkészíteni az Úr útját. És megszületik a plakát:

         „A hasamat fogom a nevetéstől, mikor feltűnik Mister Bean. De a fejemet fogom a szégyenkezéstől, ha előjön Mister Bűn.” (Pintér Béla egyik dalából) Sörösrekeszek közül hívta el az Úr: Pintér Béla a Csemeték barátja, a népszerű fiatal énekes, akiről egyre többen tudják, micsoda sztár! Béla azonban azt vallja: Jézus az igazi sztár. Gyere el te is, hallgasd meg Bélát, és találkozz Jézus Krisztussal, mert: JÉZUS AZ IGAZI SZTÁR! Várunk! Hívd meg barátaidat is! Hol találkozunk? A Babits Művelődési Központban, a Kolping Iskola lelkinapján (délelőtt) – a Katolikus Iskola tornatermében (délután).

       És ott van, akinek ott kell lennie. És a fiatalok fogják az adást. A gyerekek együtt táncolnak, együtt dalolnak Bélával. A tanári kar szinte versenyt fut Béla CD-jeiért. A diakónus puszit kap az egyik kolléganőtől, hogy „fölfedezte” Bélát. A Kirsch-gyerekek Béla dedikációjával térnek haza az iskolából. Kristóf a tenyerébe kérte.

        Béla egy fárasztó nap után hazaindul Szekszárdról Debrecenbe feleségéhez és négy gyermekéhez, hogy megünnepeljék a karácsonyt. Ő is tudja, mi is tudjuk: Jézus az igazi sztár. A szekszárd-újvárosi plébánián az ünnepek alatt Béla dalai szólnak. Merthogy: Jézus az igazi sztár!

        Utóirat: A tévében persze még sohasem láttam. Talán ha egyszer Magyarország újra keresztény ország lesz. Hiszen, valljuk be, nincs más esélyünk, nincs más reményünk: Jézus az igazi sztár! Boldog új évet! BÚÉK: Bízzuk újra életünket Krisztusra!

Létrehozva 2013. június 28.