Keresztény Remekírók 13. kötet

A szentatyák beszédei a karácsonyi és a húsvéti ünnepkör vasárnapjaira

ELŐSZÓ
Amint  már  a  Keresztény  Remekírók  X.  kötetének  előszavában  jeleztem,  célunk  az  egyházatyák szentbeszédeinek közrebocsátásában gyakorlati: azaz azt tekintjük, mennyire használhatók.

Ezért természetes, hogy ily gyakorlati célú vállalkozásban nem hiányozhat a vasár- és ünnepnapi alkalmakra összeválogatott  szentatya-gyűjtemény  sem.  A  vasárnapi  beszédek  mind  olyanok,  hogy  a  vasárnap evangéliumát magyarázzák. Általában az illető perikopát magyarázó ú. n. egzegetikus homiliák ezek, néha azonban az evangéliumhoz kapcsolódó tematikus beszédek.

A használhatóság sugallta, hogy ahol nem találtam megfelelő beszédet a szentatyák írásaiban, ott középkori szónokot használtam föl, Szent Bernátot, Brúnó Astensis-t, Halberstadti Haymo-t. Beszédeik szépsége talán igazolja eljárásom helyes voltát. Néhány beszéd az accommodatio útjait járja, és a Szentírás magyarázatának misztikus és allegorikus – tudományos szempontból elfogadhatatlan – módszerét követi. Más azonban a tudomány és más a lelki épülés.

A néhány klasszikus, és nem ízetlen, allegorikus magyarázat, mit fölvettem – Szent Ambrus, Ágoston, Chrysologus, Beda Venerabilis – ma is fölhasználható, sőt a nép szereti az ilyent néha hallgatni; racionalizmustól meg nem rontott ízlése az evangéliumban Szent Ágoston mintájára többet is hajlandó találni a betű szerint való értelemnél.

Ezen kötet szerkesztése is abból állott, hogy kiválogattam és kijelöltem a homiliákat. A fordítás munkájáért teljesen munkatársaim felelnek: Dr. Deák Anasztáz, Pannonhalma, az 1-18. sz. ;  dr. Pénzes Balduin, Budapest, a 19., 20., 22-26., 28.; Holvay Endre, Kispest, a 21., 27., 29. sz. fordítója.

A könyvecske letölthető itt.

Létrehozva 2012. december 20.