Végre egy jó hír

Nem lehet többé varázslatot árulni az Ebay-en

Vudubabák, szerelmi bájitalok, varázsgyűrűk, szellemjárás elleni mágikus szerek – csak néhány tétel arról a listáról, amit az Ebay, az internet legnagyobb virtuális piactere kitiltott a kínálatából.

Közel százezer, természetfeletti jellegű termék árusítását állíttatta le az oldal, ami önmagában nem árul semmit, csak felületet ad cégeknek, vagy magánfelhasználóknak szinte mindenféle árucikk aukcióra bocsátására, összehozza őket a vevőkkel, és az árból levett jutalékból él. Méghozzá egész jól, az Ebay világszerte a leglátogatottabb weboldalak toplistáján szerepel, és évi 11 milliárd dollár a forgalma.

A varázslással és jóslással kapcsolatos termékek és szolgáltatások betiltása mögött az a hivatalos indoklás, hogy fogyasztóvédelmi szempontból egy merő rémálom volt az egész, és nem nagyon tudott mit kezdeni a cég a nem működő varázstárgyak miatt reklamáló vásárlókkal. Az új rendszer augusztus végétől él, és már el is indult az első online petíció, ami azt kéri, hogy ne tiltsák ki a természetfelettit az Ebayről.

Az ügy érdekes jogi és fogyasztóvédelmi problémákat vethet fel, hiszen elég széles az olyan termékeknek a köre, amelyek elvileg hasonló kategóriába eshetnek, vagyis a működésük hitre, hiedelmekre, tudományosan nem bizonyított alapokra épül. Ha csak azért ki lehet tiltani valamit a kereskedelemből, mert nem felfogható a működése szigorúan tudományos alapon, be lehetne tiltani a horoszkópot, a feng shuit, és az összes vallásos ereklyét, a rózsafüzérig és a nyakban hordott keresztig – érvelnek a varázstárgyak mellett azok árusítói.

Szakértők szerint a tiltás sok gyakorlati eredménnyel nem fog járni, legfeljebb az ilyesmiket árusítók megváltoztatják a termékleírások szövegezését, hogy más, legális kategóriába férjenek be velük, esetleg átköltöznek az ilyen szempontból jóval megengedőbb Craigslistre. Az Ebay egyébként rendszeresen tilt be termékkategóriéákat, amikkel sok probléma van, az oldalon már nem lehet árulni többek között használt kozmetikumokat, dioptriás szemüvegeket, rabruhát, vagy O.J. Simpson ha én tettem volna című könyvét sem.

(forrás: index.hu)

Létrehozva 2012. augusztus 21.