Ruffini

Honnan tudjuk, hogy a Szentlélek cselekszik a szinóduson?

Elképesztő kérdés, fergeteges válasz…

Újságíró a zsinati sajtótájékoztatón: Honnan tudjuk, hogy a Szentlélek cselekszik a szinóduson?

Diane Montagna amerikai újságírónő ma tett egy szívességet a világnak.

A folyó szinódusról szóló napi vatikáni sajtótájékoztatón Montagna egyenesen azt kérdezte Dr. Paolo Ruffinitől, a Vatikáni Kommunikációs Dikasztérium prefektusától, hogy a szüntelenül a Szentlélekről, mint a szinódus „főszereplőjéről” szóló beszédek mellett honnét fogja a szinodális gyűlés megtudni, hogy valami a Szentlélektől származik-e, és nem valami más, talán nem is annyira szent szellemtől.

Anyanyelvén, olaszul válaszolva a Vatikán kommunikációs főnöke a következő kínos szóáradatot kínálta. Íme a teljes üzenetváltás:

Diane Montagna: „Egy alapvető kérdés a szinódussal kapcsolatban: a szinódusi tisztségviselők, beleértve Önt is, többször is a Szentlélekről, mint a szinódus „főszereplőjéről” beszéltek; újra és újra a Szentlélekről hallunk. Hagyományosan – nos, nem csak hagyományosan – a Katolikus Egyház a Szentlélek jelenlétét úgy különbözteti meg, hogy megállapítja, hogy valami összhangban van-e az isteni kinyilatkoztatással, az atyák egyhangú konszenzusával és az apostoli hagyománnyal. Hogyan különbözteti meg ez a gyűlés, hogy valami a Szentlélektől vagy egy másik szellemtől származik-e?”

Paolo Ruffini: „Az Apostoli Hitvallásra való hivatkozással tudok válaszolni, melyet önök is ismernek: ’Hiszek a Szentlélekben.’ Ami a többit illeti, ez Isten népe egy úton, amely azért gyűlik össze, hogy együtt imádkozzon és beszélgessen. A történelemben, ahogyan a korábbi történelemben is, történnek olyan pillanatok, amikor Isten népe összegyűlik, imádkozik, Isten velük van, és a Szentlélek cselekszik.”

Diane Montagna: De honnan tudjuk, hogy ez a Szentlélek?

Christiane Murray (a Szentszéki Sajtóiroda igazgatóhelyettese): Köszönöm, köszönöm, Dr. Ruffini. Van még kérdés? Ha nincs, akkor… holnap lesz itt egy másik találkozó.

(„2023. október 6-i zsinati sajtótájékoztató – Vatikán”; félkövér betűvel szedve. Montagna fordítása angolra.)

Montagna, aki a Catholic Herald munkatársa, a ma tette közzé a szóváltást Twitter-oldalán. A sajtótájékoztatóról készült, a Vatican News által rendelkezésre bocsátott videón a beszélgetés 36:59-nél kezdődik.

Az újságíró utólagos kérdése alig hallható, mert elvették tőle a mikrofont.

Ruffini tehát kifejtette, hogy hisz a Szentlélekben, és hogy  ’Isten népe’ ’úton van’, együtt imádkozik és beszélget.

Kétségtelen, hogy ez egy erőteljes és mélyreható válasz volt – [Ruffini] csak a ’találkozás’ szót felejtette ki -, ami minden bizonnyal biztosítja az isteni ihletésű eredményeket.

Talán a világ számos protestánsát, akik beszélgetnek, imádkoznak és együtt járnak, szintén a Szentlélek vezeti.

Köszönjük, Diane Montagnának ezt a felbecsülhetetlen értékű epizódot!

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. október 9.