‘Az Én Katolikus Orvosom’ Alapítvány Krisztus-központú orvosi ellátást kínál

‘Az Én Katolikus Orvosom’ Alapítvány Krisztus-központú orvosi ellátást kínál

A telemedicinát gyakorló orvosok hálózata élet-, család- és örökéletpárti

Az “Én Katolikus orvosom” honlapot megnyitva a felhasználók a főoldalon a Lukács 10,9-ből vett küldetésnyilatkozatot látják, valamint a védőszentek, tiszteletre méltő Jérôme Lejeune, Szent Gianna Molla és a tiszteletre méltó Catherine McCauley fényképeit.

Az Én Katolikus Orvosom (MCD) hálózatot tudatosan úgy hozták, hogy mind a beteg, mind az orvos számára megkülönböztetett élményt nyújtson.

Telemedicinális rendelést kínálnak számos orvosi területen országszerte, személyközpontú telemedicinát biztosítva, amely magában foglalja a katolikus tanítást.

Dr. Kathleen Berchelmann, a My Catholic Doctor alapítója és elnöke egy évtizeden át a St. Louis-i Washington Egyetem gyermekgyógyász tanára volt. Idővel szükségét érezte, hogy a gyógyítói szolgálatot még tudatosabban végezze, az egész embert akarta kezelni, és katolikus hitét ötvözni orvosi hivatásával.

„Az emberek azt gondolják, hogy a katolikus egészségügy az abortusz, a fogamzásgátlás és az eutanázia ellen van, de ennél sokkal többről van szó” – mondta a Register-nek. „Először is, mindezekre sokkal jobb alternatíváink vannak: az abortusztabletta visszafordítása (APR); életvégi ellátás (hospice); természetes családtervezés (NFP)”.

Hozzátette: „Nem akarod, hogy egész emberként kezeljenek? Nem akarod, hogy az orvosod végigkérdezzen az általános egészségügyi hátteredről ahelyett, hogy végigrohan egy hatperces, a minimumot lefedő viziten?”

„A szekuláris orvostudomány azt mondja, hogy ez mindenkire érvényes, de ránk nem – a gyakorló katolikusokra nem” – mondta Berchelmann az EWTN Pro-Life Weekly-nek. „A katolikus egészségügyi szolgáltatóktól elvárják, hogy a katolikus értékeiket hagyják az ajtón kívül. Ez lehetetlen, ha valaki Jézus Krisztust követi.”

Mint a Register-nek kifejtette: „A Lukács 10,9-ben Jézus azt mondta: ‘Gyógyítsátok meg ott a betegeket s hirdessétek: Közel van hozzátok az Isten országa! ‘ Ez két parancs egy mondatban.

Gyógyítsuk a betegeket és hirdessük az országot. Többre vagyunk hivatottak, mint a betegek gyógyítására; orvosokként arra is hivatottak vagyunk, hogy segítsünk az embereknek a szentségben növekedni a betegségen keresztül, a szenvedés egyetemes emberi tapasztalatán keresztül.”

Az orvosok önállóan dolgoznak az Én Katolikus Orvosom szolgálatban, annyi időt töltenek minden egyes beteggel, amennyit csak akarnak. A minimális dokumentáció abból a meggyőződésből fakad, hogy az orvos-beteg kapcsolatban az egyetlen harmadik fél a Szentlélek. A legtöbb biztosítási és fizetős egészségellátási tervet elfogadják. Az orvosok adatbázisa ma már az alapellátás, sürgősségi ellátás, reumatológia, bőrgyógyászat, endokrinológia, fizikoterápia, logopédia, gerontológia és más orvosi területek széles skáláját tartalmazza.

A fogantatástól a természetes halálig tartó gondozás iránti elkötelezettséget hangsúlyozzák, csakúgy, mint az imát.

Minden délután 3 órakor a Connecticut állambeli Stamfordban található rendelő kápolnájában az Isteni Irgalmasság rózsafüzérét imádkozzák minden betegért. Akik nem tudnak személyesen csatlakozni, azokat hívják, hogy távolról is csatlakozzanak imaszándékaikhoz. (Ha csatlakozni szeretne az imacsoporthoz, írjon a prayerteam@mycatholicdoctor.com címre.)

Az Én Katolikus Orvosom klinikusai egyértelműen követik az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia „Etikai és vallási irányelveit”, a Katolikus Egyház Katekizmusát és a Katolikus Orvosi Szövetség etikai irányelveit.

„Klinikusaink arra törekednek, hogy Jézus Krisztus szerető jelenlétét vigyék a páciensekhez, hogy az egész embert gyógyítsák: testet, elmét és lelket” – hangsúlyozta Berchelmann a Register-nek. „Ez az egész embert és minden egyes ember egyedi méltóságát érinti, aki Isten képére és hasonlatosságára teremtetett.”

„Nem reklámozzuk kifejezetten az APR-t” [abortusztabletta visszafordítás]- mondta Berchelmann az életpárti ellátásról – „de [a nők] mégis hívnak minket, mert látják a ‘katolikus’ szót a nevünkben. Ezek olyan nők, akik megtettek minden lépést az abortusztabletta megszerzéséhez – abortuszpártiak …  de még mindig minket hívnak, mert ez a szívükbe írt természeti törvény. Nincs más magyarázat. Ez a jó hír. Isten még mindig ott van mindezen emberek szívében, akiket saját képére és hasonlatosságára teremtett.”

Betegközpontúság

Berchelmann hozzátette, hogy az Én Katolikus Orvosom orvosai arra törekszenek, hogy minden beteggel úgy bánjanak, mintha „magát Krisztust ápolnák, hogy Isten országát a világba hozzák. Az Evangéliumról tanúságot tenni olyan feladat, amely a legtöbb szekuláris egészségügyi munkáltató által megfizethetetlenül nehézzé vált.”

Majd így folytatta: „Amikor a betegek meggyógyulnak, segítünk nekik megérteni, hogy gyógyulásuk az Úr ajándéka, amiért hálásak vagyunk.”

A betegek beszámolói tanúsítják a tapasztalatokat.

„Az MCD-vel szerzett tapasztalatom az egyik legjobb volt, amit valaha is átéltem az egészségügyben… nagyon hosszú idő óta a legegészségesebbnek érzem magam” – számolt be egy Anne nevű páciens az MCD honlapján.

Egy páciens által megosztott beszámoló a My Catholic Doctorral szerzett tapasztalatairól.

Ahogy L.T. megosztotta, szintén online: „Az ellátás, amit kaptam, nagyszerű volt! Soha nem volt még orvosom, aki ilyen részletesen elmagyarázta volna a dolgokat! Ami a legjobban tetszett, hogy 1) nem kellett bemennem az orvosi rendelőbe, és nem kellett beteg emberek között lennem, és 2) a rendelés végén hallottam, hogy ’Isten áldja meg’.”

„A COVID alatt a családunk áldott helyzetben volt, mivel igénybe vehette az Én Katolikus Orvosom szolgáltatásait” – mondta Marta Waters beteg a Register-nek. „Az orvos nagyon tájékozott volt nemcsak a nálunk, hanem a külföldön alkalmazott kezeléseket illetően is. Legalább 20 másik ismerősünk is ugyanazt az orvost vette igénybe, mivel megbízható és hatékony volt. Egyikünk sem halt meg vagy került kórházba.”

Egyházilag jóváhagyott kezelés

Az orvosok beszámolói pedig alátámasztják ezt a megközelítést.

Dr. Robert Chasuk háziorvos és NaProTechnology termékenységi szolgáltató Louisiana államból dolgozik.

„Az Én Katolikus Orvosom tökéletes választásnak bizonyult. Teljes mértékben elkötelezte magát Krisztus és az Ő egyháza mellett, és Ő tartja fenn” – mondta a Register-nek, hozzátéve, hogy ez egy kihívásokkal teli időszak az orvostudomány számára.

„Sok intézménybe befurakodtak olyan szekuláris eszmék, melyek semmibe veszik az emberi élet méltóságát a megtermékenyítéstől a természetes halálig, és melyek tagadják az emberi személy valóságát, mint a fizikai és a lelki egyesülését, és mint olyat, aki vagy férfinak, vagy nőnek teremtetett” – mondta.

A betegek gyakran meglepődnek – mesélte -, hogy az Én Katolikus Orvosom elég időt tölt velük ahhoz, hogy megérthessék problémájukat és személyre szabott kezelési tervet készíthessenek.

„A nők gyakran könnyes szemmel mondják nekem, hogy soha nem érezték, hogy bárki is meghallgatná őket vagy igazolná aggodalmaikat, vagy úgy gondolják, hogy megérdemlik, hogy diagnózist kapjanak, nem pedig egy ragtapaszhoz hasonlító, vényköteles fogamzásgátló receptet” – mondta Chasuk. „És egyre több nő döbben rá, hogy nem tájékoztatták őket a fogamzásgátló hormonok súlyos mellékhatásairól, például az életveszélyes vénás vérrögökről vagy a mellrák kockázatának növekedéséről.”

Íme egy másik beszámoló egy páciens tapasztalatáról az Én Katolikus Orvosom online oldalán.

Dr. Anne Pearson bőrgyógyász, aki New Hampshire-ben él, úgy jellemezte a My Catholic Doctorral való kapcsolatát, mint „áldás az életemben, és remélhetőleg a betegek számára is, akiket szolgálunk.”

Dr. Pearson férje hallott először a My Catholic Doctorról, és arra biztatta feleségét, hogy nézzen utána. „Hiszem, hogy a szívemben volt az elhívás, hogy valódi katolikus egészségügyi ellátást gyakoroljak, és láttam sok (katolikus és nem katolikus) páciensem frusztrációját az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya, a költségek, a rövid rendelések, valamint a nem méltósággal és tisztességgel történő bánásmód miatt” – mondta a Register-nek. „Az Én Katolikus Orvosom lehetőséget adott arra, hogy orvosi ellátást nyújtsak azoknak a betegeknek, akik hiteles katolikus egészségügyi ellátást keresnek, valamint arra, hogy szolgáljam azokat a peremvidéken élőket, akik a legkevésbé férnek hozzá az ellátáshoz vagy korlátozott anyagiakkal rendelkeznek, és mindezt a Szentlélekkel együtt tegyem, hogy az Isten általi gyógyítást nyújtsam. Ez az, amire az egészségügynek oly nagy szüksége van.”

A hit a rendelés része

Pearson nagyra értékeli a kétoldalú megközelítést: „Az első egy olyan egészségügyi ellátási lehetőség biztosítása, amely összhangban van a katolikus hittel, és valódi életpárti egészségügyi ellátás, amely tiszteli minden egyes ember elméjét, testét és lelkét. Imádkozunk a betegeinkkel és a betegeinkért, mert kulcsfontosságú, hogy Istent helyezzük a kezelési terv középpontjába.

Mindig azért imádkozom, hogy Isten adjon bölcsességet, megértést, tudást és tanácsot, hogy a helyes úton vezessem a beteget, és a megfelelő kezelési tervet válasszam, és nyíltan meghívjuk Istent is, hogy a gyógyulást biztosítsa, mert ő az isteni orvos.” Pearson elmesélte, hogy hívő fiatal nők fordultak hozzá pattanások kezeléséért fogamzásgátló használata nélkül, miután lemondtak más bőrgyógyászokról, akik csak szájon át szedhető fogamzásgátlót írtak fel. „Csodálatos dolog kezelni őket, és megerősíteni az önmegtartóztatásra vonatkozó döntésüket, valamint kombinálni a bizonyítékokon alapuló orvoslást és az egész embert érintő megközelítést.”

„Olyan betegeket is látok, akik nem a katolikus egészségügyi ellátást keresik, hanem azért jönnek, mert nincs más lehetőségük, különösen a bőrgyógyászatban. A betegeim többsége Medicaid ellátásban [egyfajta állami egészségbiztosítás] részesül, vagy nincs biztosításuk, és nagyon korlátozottak az ellátási lehetőségeik az államukban. Nagyon hálásak az időért és a gondoskodásért.

Mindig tiszteletben tartom a pácienseim saját hitbeli hátterét, de voltak szép találkozásaim olyan betegekkel, akik a hitről kérdeztek, vagy elmesélték a történeteiket, mert a látogatásuk során egyszerűen más tapasztalatot szereztek.”

„Ezek a közös imádkozásra való meghívások erőteljesek, és valóban átalakító hatásúak lehetnek. Volt egy fiatal nő, aki szexuálisan aktív volt és fogamzásgátlót szedett, de mellékhatásokat tapasztalt. Egy orvosi kezelés megkezdéséhez önmegtartóztatást kellett gyakorolnia, mert a lehetséges magzatot veszélyeztette. Elkötelezte magát az önmegtartóztatás mellett, és kapcsolatba került az egyik női egészségügyi szolgáltatónkkal, aki megtanította neki, hogyan kell feljegyezni a ciklusait. A múlt héten láttam őt, és a szorongása, a depressziója és az egész szemlélete teljesen megváltozott, mióta meghozta ezt a döntést.

Ő és a barátja teljesen más és egészségesebb helyre kerültek a kapcsolatukban emiatt. A barátnői és mások számára is szószólóvá vált, hogy fontolják meg a tisztaságot a kapcsolatokban. Nem volt katolikus, de látta ennek a döntésnek a gyümölcsét a saját életében, és most a bőrbetegsége kezelésén túlmutató módon keresi és gyarapítja magát.”

A Napro technológia [lásd még: cikluskovetes.hu. A szerk.] sok nő számára lehetővé teszi, hogy természetes úton szüljön gyermeket, miután olyan orvos kezelte őket, aki az IVF-nél [mesterséges megtermékenyítés] sokkal többet kínál alternatívaként.

Aláhúzta, hogy mindig a beteg az első, és „fontos számomra, hogy őszinte legyek a betegeimmel, hogy mi az, ahol a telemedicina nem működik, különösen a bőrgyógyászatban.”

Például egy nemrégi páciens esetében „azonosította, hogy valószínűleg autoimmun betegsége van … és sikerült elintéznem, hogy egy barátomhoz menjen, akivel együtt végeztem a képzésemet az UMass-on [University of Massachusetts], hogy biopsziát vegyenek, és megerősítsék a diagnózist. Elkezdtük a kezelést; és egy héten belül szinte teljesen meggyógyult. Ez a húsvét hetében történt, és ez a szenvedés, a kereszt és a feltámadás gyönyörű demonstrációja volt.”

Az MCD hálózat egy másik orvosa, Dr. Karen Dalton 1993-ban tért át a katolikus hitre. Megváltoztatta orvosi munkájának súlypontját, és a nebraskai Omahában működő Szent VI. Pál Pápa Emberi Reprodukció Tanulmányozásat Intézményben NaPro Technológia képesítést szerzett. Dalton ezután a Gianna Syracuse Center for Women’s Health and Fertility igazgatójaként dolgozott, miközben alapellátást végzett egy várandóssági központhoz kapcsolódó rendelőben.

„Szeretem, hogy nyíltan beszélhetek a hitről a pácienseimmel, és mindannyian tisztában vannak azzal, hogy a hit milyen helyet foglal el az életemben és a praxisomban, még akkor is, ha nem katolikusok” – mondta a Register című lapnak Dalton, aki az Amerikai Termékenységi Gondozási Szakemberek Akadémiája (American Academy of Fertility Care Professionals) tanúsítványával rendelkezik.

„Mindannyian nagyra értékelik, hogy imádkozom velük, felettük és értük, és felüdülést jelent számukra, hogy többé nem kell rejtegetniük a hitüket, vagy kockáztatniuk, hogy nevetségessé váljanak miatta (ami sajnos rendszeresen előfordul a szekuláris orvosi világban, különösen azoknál a nőknél, akik elég bátrak ahhoz, hogy azt mondják, hogy NFP-t [cikluskövetési módszert] használnak).

Sok páciensem jött rá, hogy a termékenységi klinikák nem igazán törődnek azzal, hogy kiderítsék, mi a baj oka. Sokat tudtunk NaPro-képzett sebészekhez küldeni, akik megtalálták és eltávolították az endometriózist, miután máshol azt mondták nekik, hogy csak IVF-re van szükségük. Ez a kollégáimmal is előfordul. Pácienseim tucatjainál a szülész-nőgyógyász nem hajlandók ellenőrizni a progeszteron szintjét, vagy kiegészíteni azt progeszteronnal, és nem hajlandók elismerni, hogy annak elégtelen szintje szerepet játszik az ismételt vetélésekben! Megáll az eszem ettől. Vannak olyan betegeim, akiknek nagy valószínűséggel azért van most gyermekük, mert olyan emberrel folytatták az ellátást, aki meghallgatta őket.”

„A betegek azt akarják, hogy meghallgassák őket és holisztikusan gondoskodjanak róluk; a szekuláris orvoslás ilyenkor sajnálatosan alulmarad” – tette hozzá Dalton. „Imádkozom, hogy segíthessek betölteni ezt az űrt, és az Ő irányító keze által.”

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2024. július 18.