Kinesztetika – nagyon nem ajánljuk

Újsághír: Kinesztetika képzést tartottak a nagyváradi idős- és beteggondozóknak (Magyar Kurír)

A kinesztetikus (testmozgással kapcsolatos) információk nem minden eleme kelt érzékletet az agyban, vagyis a jelenségek egy része tudattalanul zajlik le. A motoros tanulás során a hatékonyabb előrehaladást ezeknek a tudattalanul lezajló folyamatoknak a tudatosítása biztosítja – összegzi a Wikipedia a lényeget.

Egy testmozgás okkult jellege sokszor nincs bevallva, de rejtetten ott van az eljárásban az a mozzanat, amelyet el kell hinnünk, vagyis bizonyítás nélkül kell elfogadnunk. Ez a rejtett – latin szóval: okkult – apriori. Ilyen okkult apriori például az agykontrollnak az a föltételezése, hogy az alfa-állapotban nem lehet ártani. Ugyanilyen önkényes a zen-meditációban az az előfeltevés, hogy a logikus gondolkodás leállítása nem tévedéshez, hanem igazsághoz fog vezetni bennünket – írja dr. Kovács Gábor atya Mágia és hit című rádiósorozatában.

A kinesztetikus gyakorlatok célja, hogy (az agyműködés befolyásolásával) tudatosítson bizonyos motorikus folyamatokat. A cél jó, a megvalósítás folyamatába becsúszik az ezotéria, hiszen az alábbi cikkekből egyértelműen kitűnik, hogy a kinesztézia és a keleti ezoterikus filozófiák szoros kapcsolatban állnak egymással. Ha valakinek itt beugrik a kineziológia kifejezés, annak piros pont jár érte. Ezek a technikák semmiképpen nem egyeztethetők össze Jézus követésével, éppen a beépített, lényegalkotó mágikus-varázslásos elemek miatt. Tipikusan New Age-es, újgnosztikus tanok, állandóan nyitott démoni beavatkozási csatornákkal, és nyíltan varázslás jellegű tevékenységekkel.

Ha egy módszer tudományosan kontrollálhatatlan, másfelől bizonyos szellemi elemeket implikál, amelyek ellentétesek a keresztény hittel, akkor itt már hittani nehézségekkel is számolnunk kell.

A Kultúra Pápai Tanácsa kiadott egy “Jézus Krisztus, az élő víz elhozója. Keresztény megfontolások a New Age kapcsán” c. dokumentumot, amely vizsgálja az egészségről a New Age által kialakított képet, ajánljuk tanulmányozásra.

Íme néhány angol nyelvű forrásból származó idézet fordítása, a fentiek megerősítésére.

 …a nyugati kinesztetikus örökségekkel rendelkezők számára is áhítatot sugall, mivel a kezek helyzete társítható az áhítat keresztény cselekedeteivel. (The Occult Mind: Magic in Theory and Practice by Christopher I. Lehrich)

A kinesztetikus értelem felfedezése áttörést jelent a jóga gyakorlatban. (Forrás)

A Taiji gyakorlat fegyelmezi a testet a mentális ellenőrzéshez és lehetőséget biztosít a kinesztetikusan „tiszta jelenlét” megtapasztalására… Némi gyakorlás után, különösen, ha valakinek jó fizikai adottságai vannak, lehetővé válik az ezoterikus ötletek kinesztetikus megismerése. Az élet alapelveinek kinesztetikus megértésétől csak egy kis lépés, hogy mentálisan felismerjük ezeket az elveket. A Taiji mögötti vezérgondolatok közül sok származik a keleti ezoterikus filozófiákból, különösen a taoizmusból… A taiji egy óvatos tanulás, ahol az egyik biztonságos pozícióból egy másikba történő egyetlen mozdulat rendkívül bonyolult lesz mindaddig, amíg a kinesztetikus értelem nem tudja azt átvenni.” (Forrás)

Vadym Havrylenko és a Kinesztetikus valóság
Ezt a mesterkurzust lehet evolúciós meditációnak is nevezni, ahol megtestesülnek az ősi alkimista látomások hagyományai a valóságról és a modern tudományos ismeretek a földi élet eredetéről.

Ez egy világnézet, ahol a mozzanatok gondos megfigyelése révén testet ölt az elképzelés az élet és a tudat fejlődésének nagy drámájában való részvételünkről. Testünket eszközként használjuk a valóság vizsgálatához úgy, ahogy tudatunk eléri azt itt és most.

A kezelés a test-orientált pszichoterápia része.

A mesterről: test pszichoterapeuta (testdinamika), nonverbális tréner, jóga terapeuta, fizikoterápiás specialista (Forrás)

Összegzés

Erdélyi testvéreink figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy a betegek gyógyulását a gyógytorna és annak mozdulatsorai sokkal jobban szolgálják, mint az okkult hátterű, démoni behatolást is lehetővé tevő kinesztetikai kurzus, melynek lényegéről nem véletlenül hallgatnak el mindent az oktatók. Az újságíró sem tájékozódott körültekintően, amikor ezt a módszert ajánlás jelleggel mutatta be a Kurír oldalain. A szerk.

Létrehozva 2023. január 30.