Csodakurzus – nagyon nem ajánljuk

Egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmet erre a kurzusra. Rászántam az  időt, hogy néhány megállapítást – melyet honlapjukon találtam- összevessek a katolikus tanítással. Az írás címe nem túlzás, egyszerű ténymegállapítás. Megjegyzéseimet dőlt betűvel jelzem.

Sajnálatos, ha egy spirituális módszerben (amit nevezhetünk pénzkereseti forrásnak is) ennyire összekeveredik az isteni és a sátáni eredetű tanítás.

„A csodakuruzs egy olyan közös gyakorlás, ahol a résztvevők mindannyian végzik “A csodák tanítása” című könyv munkafüzetének 365 leckéjét.” Talán nem véletlen a csodálatos elírás, ahol a kurzus kuruzs(lás) megjelenik, hiszen minden csoda az egész történetben. A napi feladatok gyakorlatilag kiválthatják a mindennapi imát (bár imáról szó nincs ezen az egész honlapon).

A második árulkodó jel a kapcsolati e-mail címben szereplő „szutra” kifejezés, ami a hinduizmusban és a buddhizmusban manuálé vagy egyéb szöveges formátumú aforizmát vagy aforizma-gyűjteményt jelent (Wikipédia).

A kurzus eredetéről ezt olvashatjuk: ”Helen Schucman  (A Google kizárólag Wikipédia cikket ad találatként a tudósról, amit akár a szerző is írhatott. A szerk.)a Columbia Egyetem orvosi karának orvosi pszichológia tanszékén tanított. Ezt írja: „Pszichológus voltam, és oktató, ateista, ráadásul egy köztiszteletben álló, kifejezetten konzervatív egyetemi környezetben dolgoztam. Aztán történt valami… egyszer csak azt vetettem papírra: „Ez a kurzus a csodák tanítása”. Így kezdődött a Hanggal való kapcsolatom.” Belső diktálás (ld. Vassula és az  automatikus írás) által jegyzetelte ez az ateista pszichológus a Hanggal való kapcsolatát (ld. Dombi Ferenc és a Hang könyvek kritikáját itt).

Istenre sok helyen hivatkoznak (különösen a leckékhez tartozó idézetekben), csak nem mondják ki, hogy az ő istenük nem egyezik a keresztények istenével.

Az Üzenetek az Égiektől menüpont első tétele a Végső Igazságok Terme.  Már az elején olvashatunk a keresztények számára elfogadhatatlan állításokról:

„A Gonoszt csak azzal tudod legyőzni, ha ráébredsz, hogy nem létezik (sic! a szerk.). Amikor történik valami, ami fáj, amit rossznak tartasz, ami veszteség, akkor tudd, hogy ennek három aspektusa van: egy karmikus ok, második a negatív energia vagy rontás, harmadikként pedig: áldozathozatal és/vagy lehetőség a felemelkedésre, valami jobb irányra az életben, újjászületésre egy magasabb síkon.A vastagon kiemelt kifejezések a New Age tanítások alapszókincséhez tartoznak, köszönet a csokorban történő megjelenítésért.

Külön oldalon írnak a karmáról (ld. Wikpédia: az ok és okozat viszonya, kölcsönhatása, törvénye. Mint fogalom, szerepel az ősi hindu, taoista, buddhista tanításokban és szerepel a modern világszemléletek ismeretanyagában is.) A legfontosabb mondatot kiemelem:

„Egy reinkarnációs utaztatáson vettem részt.”

Az egész elméletben egy szó sincs keresztény értékrendről, rendre megjelennek a New Age tanai és további hívószavak, mint a reinkarnáció. Utóbbi tételesen szerepel a Jézus Krisztus az Élő Víz hordozója vatikáni dokumentumban, mely  a New Age veszélyeiről ad összefoglalót, de megtalálható Dr.  Gál Péter atya a New Age keresztény szemmel c. könyvében is.

A valóság keresése fejezetben nem Istenről beszél, hanem racionális módon definiálja Őt:

„A Teljes és Objektív Valóságot csak maga a Teljes és Objektív Valóság ismeri. Életek hosszú-hosszú sora alatt egyre közelebb kerülünk hozzá, míg végül eggyé olvadunk vele.”

Az Isten szomorúsága fejezetben meghökkentő dolgokról esik szó, ahol könnyen kiderülhet, kinek az istene az, akinek csodáit árulják a kurzusokon:

„A vallás a sötét kor velejárója. Az Atyával egyetlen Fiú kapcsolata sem szakad meg. Nem kell közvetítő. A vallások valódi célja elszakítás az Atyától és a Testvérek elszakítása egymástól.”

Sötét utalásokat kapunk ugyanitt a (keresztény) vallás rítusaira, melyek okozzák a fenti szakítást és melyekre semmi szükség (minek az atya dicsőítése, pénteken nem enni (böjt=koplalás?), mert ezt tetszik neki, és elvágni a bárány torkát, mert örül ennek).

A spirituális érzékszerveink fejezetben is megtaláltam a kilógó lólábat:

„Az az igazság, hogy nincs már semmi akadálya annak, hogy lehulljon a fátyol harmadik szemedről, hogy ez a szunnyadó érzékszerved aktivizálódjon.”

A táplálkozásról szóló fejezetben simán behelyettesítik a jin és yang fogalmát a félelem és a szeretet energiájára:

„Bármit eszünk, azzal bizonyos energiákat veszünk magunkhoz. Minden energia. Az anyag csupán besűrűsödött energia. Két alap-energia, két pólus létezik: a félelem és a szeretet energiája. Hogy melyik energia lesz bennünk uralkodó, az attól is függ, hogy mit eszünk. Amikor állatot eszünk, akkor magunkhoz vesszük az állat félelem-energiáját. Amikor az állatot megölik, akkor az állat fél, és ezt az energiát magunkba építjük, amikor megesszük a húsát. Amikor növényeket eszünk, akkor „áldozat-energiát” veszünk magunkhoz.”

A spirituális betegségek oldal is hemzseg a keresztények által elfogadhatatlan megállapításoktól:

„A spirituális világban asztráltestünket, mentáltestünket ugyanúgy „baktériumok” milliárdja veszik körül. Sajnos azt is meg kel mondani, hogy ezek a „baktériumok” az emberek negatív gondolatformái, negatív indulatai. Lehet különböző nevekkel illetni, mint démon, ördög, Gonosz, rontás, átok, mágia. De tudni kell, hogy mindez nem külső hatalom (sic! a szerk.), hanem mind emberhez kapcsolódó teremtmény.”

A Lelkünk hangjai oldalon megjelenik több új hívószó:

„A karmikus múlt tisztítására alkalmas a mások önzetlen szolgálata és segítése, illetve most már, az új kor hajnalán bizonyos technikákkal is lehetővé vált a múlt terheinek a letétele. A családi kötelékek okozta zavaró burok oldására is vannak már módszerek: családállítás, pszichodráma, és egyéb módszerek.”

Néhány további gyöngyszem ugyanerről az oldalról:

„A vallások elöljárói, vezetői, akár a szentjei is, igen gyakran kaptak és közvetítettek fals információkat. Tették ezt akaratlanul azáltal, hogy nem a lelkük és vezetőik hangját hallották, hanem a sötét oldal súgását vélték Istenének.”

„A vallások ideje lejárt. Istennel konzultálni nem egyesek kiváltsága és nem szükséges közvetítő ahhoz, hogy tudjuk, mi helyes és jó, mit kell tennünk, hogy Isten közelében legyünk.”

A honlap természetesen foglalkozik angyalokkal – meglepő módon ezeket angyalgömbnek hívja. Róluk a lélek és a segítők (ld. még agykontroll és segítők. A szerk.) által kap információkat. Ugyanitt olvashatunk a növények és az állatok érzéseiről és az áramlásokról is:

„Gyönyörködni jövünk. Mi az emberi érzéseket látjuk, meg az állatokét és a növényekét is. Amikor egy ember elragadtatással néz egy állatra vagy növényre, számunkra az elragadtatás is gyönyörű, és az öröm is, amit emiatt a növény, vagy az állat érez. Fontosak a fotós érzései, de kell egy bizonyos áramlás közte, és aközött, amit fényképez. Bárcsak Ti is láthatnátok ezeket az áramlásokat! Akkor Ti is arra vágynátok, hogy ez mindig létezzen, és megteremtenétek magatokban a feltételeit is. Léteznek köztetek másmilyen áramlások is, sajnos. Oda mi nem megyünk, de vannak más lények, amiket ez vonz. A félelem-zabálók.”

Keresztény embernek nincs szüksége 365 napon át tartó csodakurzusra. Jó pénzért.

Isten irgalma és jósága minden nap betölthet bennünket, különösen ha rendszeresen járulunk szentségekhez és lehetőség szerint minél gyakrabban veszünk részt a szentmisén.

Aki további pontosításokra vágyik, elolvashatja az alábbi írást angolul:

A Course in Miracles

another devilish attempt that proves Satan is losing
Satan tries to contradict Bible teachings with this “cutsy” course (lie)

 

Létrehozva 2022. május 7.