Utoléri vajon Télapó a Jézuskát?

A közelgő karácsonyi ünnep kapcsán időszerű kérdéssel foglalkozik a zürichi egyetem egyik, a népi kultúra szakterületét tanulmányozó oktatója, Mischa Galatti. Mint az egyik svájci napilapban nemrég megjelent írásból megtudható, Svájc német nyelvű részén, illetve az európai német nyelvterület nagy részén (Dél-Németországban meg Ausztriában) az általunk Jézuskának Vagy kis Jézusnak nevezett Christkind hozza évszázadok óta a karácsonyi ajándékokat. Újabban német Svájcban azonban egyre gyakrabban nem kis Jézus, hanem Télapó az ajándékozó.

A középkorban az ajándékozás időpontja még december 6. napjára esett, mert Szent Miklóshoz, Myra püspöke személyéhez kapcsolták azt az emberek.

A XVI. században, a reformáció megjelenésével Luther Márton problematikusnak találta a katolikus egyház által elfogadott Szent Miklós ajándékozó személyét, ez okból Luther intézményesítette Szent Miklós helyett Christkindet (Jézuskát); ezzel egyidejűleg az ünnepet a mostani karácsonyi időpontra helyezték át.

Galatti egyetemi docens meglepőnek tartja, hogy a protestáns „konstrukció” Christkind kultusza a római katolikus Vallású területeken is elterjedt. A kutató Szerint nem történtek eddig olyan empirikus kutatások, melyek ezt a másik vallási régióban való megjelenést értelmezték volna. Jézuskának a protestáns vallási határokon túl történő elterjedése az egyetemi oktató szerint elsősorban a korabeli írott sajtónak tudható be.

Ami ennél érdekesebb: Galatti szerint hosszú távon megtörténhet, hogy Jézuska helyébe Télapó (németül: Weihnachtsman) lép. Ezt a véleményét azzal erősíti meg, hogy Télapó alakja modern korunkban sokféle társadalmi kontextusban jelenik meg, azonban személye nem kötődik szorosan valláshoz, és Télapó az egész világon vizuálisan egyazon körszakállas arccal nagyon jól ismert személyiség.

Galatti írásában emlékeztet arra is, hogy Svájc francia részén – Franciaországgal egyezően – nem Jézuska, hanem Pére Noël (Télapó), olasz Svájcban pedig Babbo Natale (Télapó) hozza az ajándékokat, mivel Svájc ezen területei más kulturális és nyelvi közösséghez kapcsolódnak.

(forrás: Új Dunántúli Napló, 2017. december 19., Postabontás rovat) 

 


A fenti írást teljes mértékben igazolja a Csoda New Yorkban című, általában karácsonykor vetített film, melyben egy szó nem esik Jézus születéséről, a Télapó valóban “csak” egy szakállas bácsika, aki ráadásul az összes gyereknek hozza-viszi az ajándékokat – a protestáns film megtekintését ezért egyáltalán nem javasoljuk. A szerk.

 

Létrehozva 2017. december 19.