A szerelem dinamikája – védekezés, válás, házasság

Kedves Olvasó!

Évekkel ezelőtt, Mercedes Wilson amerikai tanulmányát olvasva ritka érdekes kérdéssel találkoztam: Van-e összefüggés a természetes fogamzásszabályozás, a mesterséges védekezés és a válás között? Ha igen, akkor pontosan milyen? A tanulmány szerint természetesen van, mégpedig a következő: Védekezési módszert alkalmazó pároknál, legyen szó bármelyik módszerről, gyakoribb a válás, mint azoknál, akik nem védekeznek, hanem a természetes fogamzásszabályozással élik a házasságukat.

 

Villámcsapásként ért, amikor világossá vált számomra, mit is jelent ez. Mint amikor valaki váratlanul olajra bukkan a kertjében. Eszembe jutott a válások okozta sok könny és szenvedés, a válásból származó árvák és a boldogtalanságuk.

Valóban igaz az, hogy a természetes fogamzásszabályozással jelentősen csökkenteni lehetne a válások számát, és így az emberek szenvedését is? Méghozzá konkrét és látványos módon: Ausztriában például 2007-ben a válási ráta 48% volt! Az említett tanulmány szerint ez a szám mintegy 3%-ra csökkenne, gyakorló vallásos életet élve pedig akár még tovább is csökkenhet? Még ha pontatlanok is a számok, nem érdemes erről elmélkedni, és nincs értelme plusz-mínusz egy-két százalékon vitázni! Ha a természetes fogamzásszabályozással nem csupán 3% lenne a válási ráta, hanem ennek a kétszerese, az eredmény akkor is szenzációnak számítana! Gondoljunk csak arra, hogy mi is rejlik a száraz számok mögött: tengernyi megspórolt női és férfi könny, és seregnyi boldogtalan gyerek helyett nevető gyerekek hada.

Lelkes izgatottsággal meséltem el felfedezésemet a Salzburgi Főegyházmegye házasság és család témával foglalkozó csoportjában dolgozó munkatársaimnak, és természetesen püspök testvéreimnek is, Dr. Elmar Fischernek (Voralberg) és Dr. Klaus Küngnek (St. Pölten), Ausztria családért felelős püspökének. De aztán hirtelen arra gondoltam: „Szenzációról van szó, de csak akkor, ha mindez valóban így van, ha a vizsgálat eredménye igaz! Tehát felvetődik a kérdés: valóban igaz az, amit itt állítanak?” Így jutottam el a következő lépéshez: az állítás kritikus vizsgálata szükséges. Az ehhez vezető legjobb út pedig az, ha megismételjük a vizsgálatot Európában is.

Munkatársnőim Lic. Maria Prügl és Magiszter Maria Eisl azonnal nagyon lelkesek lettek. Prügl asszonynak sikerült megszerezni a szükséges forrásokat, és aztán néhány sikertelen kísérlet után végül is rátalált egy orvos házaspárra, Walter és Michaela Rhombergre, akik képesek és készek voltak a tanulmány elkészítésére.

Prof. Dr. med. J. Rötzer és lánya, Elisabeth minden téren segítséget nyújtottak. Minden készen állt! Megalakult a csapat: Dr. Elmar Fischer püspök, a feldkirchi házasság- és család központ természetes fogamzásszabályozás munkacsoportjának munkatársai, INER (Természetes Fogamzásszabályozás Intézete), a Salzburgi Főegyházmegye házasság és család témával foglalkozó csoportjának munkatársai, és jómagam. Találkoztunk, megbeszéltük a projektet, megszületett a döntés, majd 2008-ban Dr. med. Walter és Dr. med Michaela Rhomberg elkezdték a tanulmányt.

Mostanra pedig itt van már az eredmény, a „Rhomberg-tanulmány”, mely ugyanarra az eredményre jut, mint az amerikai tanulmány: a természetes fogamzásszabályozással élő házaspároknál sokkal ritkábban fordul elő válás, mint a mesterséges védekezést alkalmazóknál. Vagyis egyértelműen kijelenthető, hogy a természetes fogamzásszabályozás a szerelemnek jót tesz, sőt nagyon jót! Természetesen mindnyájan tudjuk, hogy a boldog házasságban több tényező is fontos szerepet játszik, és téves lenne azt hinni, hogy a „természetes fogamzásszabályozás vagy védekezés” kérdése dönti csak el, hogy sikerül-e a házasság. De már önmagában az is nagyon-nagyon sokat jelent, ha a következő kérdésre igennel lehet felelni: jelentősen csökken-e a válások száma a természetes fogamzásszabályozás révén?

Kis csapatunk nevében kívánjuk Önnek, kedves Olvasó, hogy házassága sikerüljön. Meggyőződésünk: az isteni teremtés rendjét követve van a legnagyobb esély arra, hogy az ember a házasságában ne szenvedjen hajótörést, hanem boldog legyen!

Dr. Andreas Laun segédpüspök, Dr. Elmar Fischer püspök, Magiszter Maria Eisl

A szerelem dinamikája könyv magyar nyelven letölthető itt.

Létrehozva 2017. november 20.