Összefoglaló a medjugorjei jelenések jelenlegi állapotáról

Teljes kérdés
Mi a legfrissebb hír a Medjugorje jelenésekkel kapcsolatban?

Válasz
2017 februárjában Ferenc pápa különleges megbízottat, a varsói érseket, Henryk Hosert nevezte ki, hogy tanulmányozza lelkipásztori szempontból a helyzetet Medjugorjében.

2017. április 5-én, Hoser érsek beszámolója alapján úgy tűnik, hogy sok gyümölcse van a medjugorjei zarándoklatoknak, mégis azt mondta: „Ahogy mások is, én is várom a végső döntést a Bizottságtól”, amit Ferenc pápa állított fel a jelentések hitelességének kivizsgálására.

A helyi püspökökök (Mostar-Duvno Bosznia-Hercegovina, a volt Jugoszlávia) következetesen elutasították az események természetfeletti jellegét Medjugorjében. 1991-ben, az egykori jugoszláv püspöki konferencia elutasította a -1981 óta fennálló jelenések-  természetfeletti jellegének megerősítését. Ez más, mint egy végleges nyilatkozat arról, hogy nincs természetfeletti jellege az eseményeknek. A Szentszék folyamatosan megengedi a zarándoklatokat, feltéve, hogy a bejelentett jelenéseket nem mutatják hitelesként, és megtiltotta a hívek részvételét olyan rendezvényeken, ahol a látnokokok jelenések hitelességét mutatják be  (lásd itt a további információkat).

Nem valószínű, hogy az egyházi politika Medjugorjével kapcsolatban frissítésre kerül, legalábbis az év első részében nem. Türelemre van szükség, mint mindig, emlékeztetve arra, hogy a hitünk Jézus Krisztusban és az Egyházban gyökerezik, nem pedig magánkinyilatkoztatásban vagy akár jóváhagyott magánkinyilatkoztatásban (lásd KEK 66-67). Lehetséges, hogy a Szentszék is helybenhagyja a helyi egyházmegye püspökeinek álláspontját és mégis lehetővé teszik a zarándoklatokat, mert arra a következtetésre jutnak, hogy Isten megáldotta az egyébként zarándokok életét, például az Eicharisztia szentségének ünneplése és a kiengesztelődés szentsége által. További információhoz kérjük, hogy olvassa el A Catholic Answers összefoglalóját ebben az ügyben.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2017. április 13.