Hogyan ne kisértsük nőként papjainkat

Hogyan ne kísértsük nőként papjainkat

Manapság elmondható, hogy sajnos mi, nők úgy növünk fel, hogy egyáltalán nem értjük, milyen hatással vagyunk a férfiakra, vagy ha éppenséggel értjük, akkor azt sokszor rosszra használjuk.

Én is csak felnőtt, házas nőként értettem meg és fogadtam el olyan igazságokat, mint hogy nem jó, ha férfiakkal barátkozom. Hogy miért, ld. ezeket az írásokat:

Azt is a férjem hatására értettem meg, hogyan működnek a férfiak, vagyis hogy sokkal inkább vizuális típusok, mint mi, nők, ezért fontos, hogy szemérmesen öltözködjünk.

Azt is felnőttként tudtam meg, hogy egyáltalán nem kell 10/10-es bombanőnek lennünk ahhoz, hogy kísértést jelentsünk a férfiak számára. Ahogy a férjem mondta nekem egyszer: a legtöbb férfi tulajdonképpen legszívesebben minden fiatal nővel lefeküdne, hacsak nem olyan rondák, hogy rájuk se lehet nézni.

A fiatal és középkorú papokkal való viszonyunkban is fontos lenne, ha ezeket az igazságokat szem előtt tartanánk. Ezek alapján én két dolgot javasolnék:

1. Az öltözködésünk legyen szemérmes. Kerüljük a mély dekoltázst, a hasvillantást, a combok mutogatását, a fenék kirajzolását.

2. Ha fiatal nők vagyunk, ne válasszunk magunknak lelki vezetőnek időskor előtt álló papot, se ne barátkozzunk ilyenekkel. Ne legyünk velük kettesben, ne bizalmaskodjunk, ne ölelkezzünk. Ugyanez vonatkozik az internetes kommunikációra is, ne chateljünk vagy e-mailezzünk ilyen papokkal, csak hogyha mindenképp szükséges, akkor is tárgyszerű stílusban, röviden.

Az az igazság, hogy nagyon könnyen kialakulhat egy fiatal férfi és nő között lelki viszony, túlzott érzelmi kötődés, különösen, ha „lelkiznek”. Egy nő számára nagy vonzerővel bírhat egy hitében művelt férfi, aki empatikusan meghallgatja őt, akinek kiöntheti a szívét, talán jobban is, mint a férjének.

Arról nem is beszélve, hogy a női hiúságunkat bizony felpiszkálja egy pap. Ezt jól láttam a gimnáziumomban, ahol egyszer egy kispap jött be óramegfigyelésre. Az osztálytársaim jó része teljesen felpörgött a kispap láttán, és azon versenyeztek, vajon melyikük fog megtetszeni neki. Éva óta tudjuk: a tiltott gyümölcs mindig kívánatosabb, mint amely szabadon és könnyen elérhető.

Természetesen tudom, hogy volt Assisi Szent Ferenc meg Assisi Szent Klára, Szalézi Szent Ferenc meg Chantal Szent Franciska, de úgy gondolom, jó, hogyha egy fiatal paptól se várunk el szentferenci magasságokat, és magunkat se hisszük Szent Klárának vagy Franciskának.

Sokkal biztonságosabb ennél, ha egyszerűen kerüljük a bűnre vezető alkalmakat, tudva, hogy esendő emberek vagyunk mi is meg a papok is. Ahogy valakitől egyszer olvastam:

„A katolikus férfiak és nők barátkozása általában a hiszekeggyel kezdődik, de igen gyakran a test feltámadásával végződik.”

Lezárásképpen hadd idézzek meg egy jelenetet Blaskó Mária Változnak az idők c. könyvéből. Balló Ilona („Médi”) fiatal nő és alapítani akar egy katolikus szervezetet. Talál is egy tökéletes kispapot hozzá, a szintén fiatal és lelkes Schuller Istvánt. Azonban valami mégsem jó…

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2023. augusztus 14.