Emberek – problémák vagy lehetőségek?

„Vállalkozni sokkal egyszerűbb lenne – ha nem lennének az emberek.” Hallottad már ezt valaha, vagy volt már, hogy te valami ilyesmit gondoltál? Ha igen, nem vagy egyedül, mert a problémáink túlnyomó többsége, amikkel találkozunk az életünkben és a munkákban emberekhez kötődik. Viszont, a megoldás, az nem az emberek kivonása az egyenletből – és miért is akarnánk ezt?

Az író és vállalkozó Max DePree azt írta, „Az emberek a szíve és lelke mindennek, ami számít. Emberek nélkül, nincs szükség vezetőkre. A vezetők dönthetnek úgy, hogy elsősorban az eszközökkel foglalkoznak…., vagy túlléphetnek ezen, és kihasználhatják a lehetőséget, hogy hagyjanak egy örökséget, amely nagyobb értelmet, több kihívást és több örömet biztosít azok életében, akiket a vezetők képessé tesznek.”

Egy vállalkozás fókuszálhat a termékekre, de emberekre van szükség akik megtervezik és elkészítik ezeket a termékeket. Ha egy vállalkozás a szolgáltatásokra specializálódik, ott is szükség van emberekre, akik ezt biztosítják. Minden személy akikkel minden nap együtt dolgozunk egyedi, különböző erősségekkel és gyengeségekkel, személyiségekkel és furcsaságokkal, de semmire nem jutnánk nélkülük.

Ahogy DePree mondta, ahelyett, hogy panaszkodnánk a nehézségekről, amiket az emberek okoznak, legyünk bölcsek és folyamatosan gondoljuk át, hogyan használjuk ki a lehetőségeket, hogy egy fennmaradó örökséget hagyjuk hátra rajtuk keresztül.

Azzal, ha segítünk nekik, hogy felfedezzék a nagyobb értelmet és örömöt az életükben a munkájukon keresztül, létrehozhatunk egy mélyebb különbséget, nemcsak az ő életükben, hanem a körülöttük lévők életében is.

Ezt hogyan érhetjük el? Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy a fókuszunk az embereken van, akikkel dolgozunk és akikért felelünk? A Biblia ad nekünk pár egyértelmű alapelvet, hogy kövessük:

Légy éber. Ahogyan a szorgalmas gazda a megélhetését biztosító állatok jólétét kívánja megvédeni, a hatalmon lévőknek ébernek kell lenniük arra nézve, hogy a munkatársaik milyen helyzetben vannak. „Ismerd meg a juhaidat egyenként, törődj gondosan a nyájakkal…akkor a bárányokért ruhát, a kecskékért mezőt vehetsz; és lesz elég kecsketejed eledelre, házad népe eledelére…” (Példabeszédek könyve 27, 23-27).

Úgy bánj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak. Amikor azt kérdezzük: ‘Hogyan kéne másokat vezetnem?’, talán jobb lenne ha azt kérdeznénk, ‘Hogyan szeretném ha ők irányítanának engem, ha helyet cserélnénk?’ „És amint szeretnétek hogy az emberek veletek bánjanak ti is úgy bánjatok velük” (Lukács evangéliuma 6, 31).

Tedd az embereket az első helyre. Könnyen felemészthetnek minket a célok, a ’pont az i-n’. De hogy valaki a legjobbat nyújtsa a munkájában, tudnia kell hogy törődnek vele és értékelik. „Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál” (Pál filippiekhez írt levele 2,3-4).

Mutass példát azzal ahogy szolgálsz. Sok munkahelyi környezetben, a dolgozóktól elvárt, hogy szolgálják a ’főnököt’, de az egyik legnagyobb motiváló faktor, ha aki kezében hatalom van bemutatja, hogy hajlandó szolgálni azok felé akik neki dolgoznak. „Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért” (Máté evangéliuma 20, 28).

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2021. szeptember 1.