erkolcsi nezet

Alkalmazkodás – vagy átalakulás?

Észrevetted már milyen könnyen kaphatjuk azon magunkat, hogy úgy teszünk dolgokat, ahogy a kultúra diktálja, belepréselődve a világ öntőformájába? Azt látjuk, hogy mindenki az aktuális trendekhez igazodik, elfogadva a viselkedésformákat, értékeket és hitvilágot, amit a szórakoztató média, népszerű könyvek, az internet és a közmédia jóváhagyott.

1977-ben, egy népszerű dal felkerült egészen a zenei listák élére. Hamarosan a világon mindenfelé énekelték vagy dúdolták, hogy „You light up my life” (Felvillanyozod az életem). Évekig hallhattuk a dalt felcsendülni esküvőkön. Ez egy édes érzés, nem igaz? A záró sor „Hogyan lehetne rossz, mikor ilyen jó érzés”, elég ártalmatlannak hangzik, és sokan hitvallásukként építették bele az életükbe. Idővel ez átalakult egészen addig, hogy „ha jó érzés, tedd meg!” Több mint 40 évvel később, ez a fajta hozzáállás még mindig jelen van az emberek elméjében és szívében.

Gyakran látjuk ezt az üzleti világban is. Elcsábít minket mások gyors sikere, és őket követjük, hasonló eredmények reményében. A biztosítási karrierem alatt láttam néhány kollégámat beleesni olyan gyakorlatokba, amelyek rövidtávon sikeresek voltak, de hosszútávon bukáshoz vezettek. Néha ezek miatt a sémák miatt elvesztették a képességüket egy vállalat vezetésére, pénzbírságot vagy börtönbüntetést kaptak. Az érzések becsaphatnak.

Egy nagyobb skálán, láttunk cégeket kiesni mások jóindulatából etikátlan gyakorlatok miatt. Üzleti intézmények milliókat költenek marketing kampány stratégiákra, hogy helyreállítsanak súlyosan lerombolt vállalati képeket. Mindössze pár magas rangú vezetőre van szükség fondorlatos tervek megvalósításához, de ebben a „ha jó érzés, tedd meg” kultúrában, szintén látunk alacsonyabb szintű vezetőket, akik megveszik a megtévesztő stratégiákat a személyes nyereség és presztízs keresése közben.

Megnevezve a római gyülekezet tagjait, Pál apostol figyelmeztetett minket, hogy nehogy a világ gondolkodásának és gyakorlatainak akarjunk megfelelni, amelyet magunk körül látunk. Azt írta, „Kérlek azért titeket, testvéreim, az Isten irgalmasságára, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda magatokat élő, szent, Istennek tetsző áldozatul, és ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.” (Pál levele a rómaiakhoz 12,1-2)

Pál itt azt írja le, hogy mi, mint Krisztust követők, azért élünk, hogy arra igyekezzünk, hogy megfeleljünk a Mesterünknek. Egy fordítása a Pál levele a rómaiakhoz 12,2-nek erre figyelmeztet „ne engedjétek, hogy a világ a saját formájára alakítson.” Ahelyett, hogy a világ mintájának akarnánk megfelelni, az a feladatunk, hogy Jézus képére formálódjunk, aki Megváltónk és Urunk, az Ő ereje által formálódva.

Talán sikerülhet becsapni magunkat, hogy nincs abban semmi baj, ha igazodunk a világhoz, hogy nincsenek következményei. De a tetteinknek mindig van következménye, jó vagy rossz. Pál rámutatott erre a problémára már 2000 évvel ezelőtt, de ez a mai napig nem változott.

Az egyetlen különbség az, hogy a rossz döntéseink hatásának nagysága ebben a mai felgyorsult világban, amikor egy félresikerült döntés, amelyet egy városban meghoznak, hatással lehet ezrekre, vagy akár milliókra világszerte.

Tehát hogyan kerülhetjük el, hogy „alkalmazkodjunk”, és helyette Isten átformálhasson minket. Leírok két tanácsot:

Tedd Istent az első helyre. Ígéretet kaptunk arra, hogy Isten betölti a szükségeinket, ha bízunk benne, és nem a saját eszközeinkben.

„Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek.” (Máté evangéliuma 6,33)

Tegyél másokat a második helyre. Ha vesszük a fáradtságot, hogy átgondoljuk mások érdekeit a sajátunk előtt, annak a valószínűsége, hogy elkerüljük a kompromisszumokat, és az etikátlan döntésekett exponenciálisan megnő. És megkíméljük magunkat sok nehézségtől. „Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is.” (Pál levele a filippiekhez 2,3-4)

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2018. november 30.