Üdvözlégy, Mária!

Lehet, hogy Szűz Mária nem „modern” sok kortársunk szemében, pedig a modern világnak szüksége van őrá, hogy az élet olyan értékeire emlékeztessen bennünket, amelyek ebben a világban feledésbe merültek.

Szűz Mária nem modern, mert nem voltak feltűnő gesztusai, szónoklatai, nem volt közéleti tevékenysége, nem modern egyszerűen azért, mert egész életével igent mondott Istennek, és mert ő adta ajándékul az embereknek Krisztust, aki megmentette a világot.

Szűz Mária „igen”-je kettős: A megtestesülésre és a megváltásra adott igen. És minthogy Szűz Mária teljesen tiszta, benne semmi sem akadályozta a megtestesülést és a megváltást.

Szűz Mária az emberi tisztaság teljessége. Az ő Szíve szeretetnek kiszolgáltatott Szív. Ő az első asszony, aki Istennel véglegesen megkötötte a szeretet szövetségét. Őbenne találkozott a természetes a természetfölöttivel, a véges a végelennel, az ember az Istennel. Ő az első „újjáteremtett” teremtmény.

Szűz Mária alakja méltóságteljesen magaslik ki az emberek közül, hogy eleven tanúja legyen természetfölötti rendeltetésünknek.

Szűz Mária Isten Anyja, de a mi Anyánk is: Isten Anyja és a mi Anyánk egyazon Édesanya.

Ha szenvedünk a magunk és testvéreink megpróbáltatásai miatt, ha igyekszünk egymást szeretettel segíteni, a Szűzanya részt vesz törekvé-seinkben. ő áldozatra készen mindenütt ott van, ahol a kereszttel találkozunk, hogy segítsen Fiának a megváltás beteljesítésében.

Talán azért nem ismerjük őt igazán, mert az emberiség történelmében és Fia történetében is csendesen mindig a háttérben maradt.

Szűz Mária hallgat, de jelen van. És mi mindennap minden lépésünknél köszönthetjük őt egész egyszerűen az angyal szavával: Üdvözlégy, Mária!

(forrás: Tengernek Csillaga, 2000/2. szám)

Létrehozva 2017. szeptember 26.