Szexualitás és házasság: mennyi idő kell egy kapcsolat megéréséhez?

Az érett életkor a kapcsolat melletti döntés lényegi feltétele, hiszen az érettség beálltáig nagymértékben változik a személyiség. Lányoknál az érettség alsó korhatára körülbelül tizennyolc, fiúknál huszonegy év. A tizennyolc éves kor alatt kötött házasságok bomlási aránya nyolcvan százalék körül van. Hasonlóan éretlen állapot az is, ha a fiatalok tizennyolc éves koruk előtt kezdenek szexuális életet, majd erre építve kötnek házasságot akár öt-hat évvel később.

Az érett személyiség összetett fogalom. A helyes együtt járás ideje alatt egy érett ember képes meglátni, hogy párja érett személyiség-e. És meddig kell tartania az együtt járásnak, mikor érik be a kapcsolat? Láttuk már, hogy a szerelem, a szerelmi hormonnak nevezett feniletilamin (PEA) nagy általánosságban tizennyolc hónapig tartja fenn a „lila ködöt”. Ez idő alatt a fiatalok nem tudják reálisan megismerni egymást. Tehát, ha biztosra akarnak menni, az eljegyzéssel is várnia kell a tizennyolc hónap elmúltáig, és még utána is legalább fél évig, hogy immár a „lila köd” nélkül ismerhessék meg egymást és a köztük levő különbözőségeket, s gyakorolhassák egymás elfogadását.

Tanulságos példák: Két kiváló keresztény fiatal járt együtt a plébániánkon. Szerettek volna már a tizennyolc hónap letelte előtt házasságot kötni, annyira egyek voltak. Sikerült lebeszélni őket erről. A másfél év letelte után néhány héttel aztán felcsattant az első veszekedés, s később követte azt a többi is. Minden ismerős segíteni próbálta őket, de végül szétmentek. Azaz csak tizennyolc hónap után derült ki, hogy nem illenek egymáshoz!

Egy házasság érvénytelenné nyilvánítási kérelmének megírásakor mesélte a kérelmező, hogy egy közismert egyházi személy – miután bő egy éven át látta, mennyire szeretik egymást – azt mondta nekik: ti biztosan jó házasságot fogtok kötni. Erre alapozva meg is tartották az esküvőt. Hasonló hibás szülői vagy papi tanáccsal nemegyszer találkoztam válás előtt állók életében.

És a meglettebb korúaknak meddig kell készülniük? Időskorban a házasság sokszor nem is szerelemből köttetik, hanem egy barátságra alapozva, a magány elleni védelemként, egymás támogatására. Ez a kevésbé kérdéses eset. Gyakori, hogy az első házasság tönkremenetele után új párt keresnek maguknak az egyedül maradtak. Családtagoknak, barátoknak, lelkipászto-
roknak fontos tisztában lenniük azzal, hogy mit kell tanácsolni az elváltaknak, lehetőleg nem sokkal a válás után. Hiszen sokan rövid idő elteltével új kapcsolatba menekülnek. „A részvét a legnagyobb kerítő”, mondja a közmondás. A válástól összetört emberek gyakran tapasztalnak őszinte részvétet, leginkább más neműek részéről. Ez mindkét félben hamar felébreszti a lelki közelség élményét.

A fiatalabbak vagy a középkorúak, ha volt már komoly kapcsolatuk, úgy vélik, ők már ismerik a kapcsolatépítés szabályait, nem olyan kábultan szerelmesek, mint a fiatalok. Valójában azonban az esetek többségében náluk is beáll az új szerelem, s ennek hormonális működése és időtartama lényegileg azonos a fiatalokéval, még ha a kapcsolatnak vannak is új vonásai. A statisztikák azt mutatják, hogy sok esetben a második kapcsolat is tönkremegy.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2016. július 4.