Apák, szeressétek fiaitokat!

Apaként egyedül a te dolgod : juttasd a családodat a mennybe. Pont. Minden egyéb másodlagos, és bármit teszel, semmi sem zavarhatja ezt az Istentől kapott küldetést és parancsot.

Amikor jönnek az apák és fiúk, különösen mostanában, megjelenik néhány intenzív kihívás is. Egy ifjú legény élvezi ifjúkori ártatlanságát. Van a róla alkotott tisztaság képe, amit ő csak akkor ismer fel, amikor már nincs annak birtokában. Könnyen gyászolja azt serdülőkorban és kamaszkorban, és akkor ismeri csak fel, hogy tiszta és ártatlan volt egykor; ami akkor könnyed volt, az most lehetetlen – megmaradni tisztának.

Apu, itt kell felnőnöd a feladathoz.

A te érzelmi és spirituális elérhetőséged saját fiad vagy fiaid számára állíthatja őket az erény ösvényére, még ha ez intenzív harc is időnként. Ezek az érzések, ösztönzések és gondolatok a fiúnak, a fejlődő férfinek – újak. Ő soha nem tapasztalt ilyet korábban. Átkozottul biztos, hogy erről a témáról nem anyuval fog beszélni; de biztos fogadás lenne az is, hogy anyu sem élvezné ezt a beszélgetést.

Ennyi. Ez nem egy beszélgetés. Ebben a döntő időszakban egy fiúnak biztonságos helyre van szüksége, ahol mindig bátran tud beszélni veled a küzdelmeiről. Maszturbáció, tisztátalan gondolatok, ennek a kornak a jó öreg fizikai valóságait meg kell tárgyalni. Van, hogy kényes egyensúlyt kell tartani a diszkrét kifejezések között, ugyanakkor direktnek kell lenni az elegendő világossághoz. És a fiú nem érezheti, hogy ez most az „előadás ideje.” Ez a tanulásé, nem az előadásé.

Találjuk meg a módját, hogy megvitassuk a dolgokat vele úgy, hogy felébredjen elméje, és felbátorítsa arra, hogy tartson uralmat a teste fölött. Azt szeretnénk, hogy a fejlett apa-fiú kapcsolat során mindig legyen egy olyan lehetőség, ahol tanulni tud egy olyan környezetben, amely érzelmileg biztonságos, de egyben élvezetes is.

Megtanulni férfinak lenni, férfivá válni, miközben minden bizonnyal tele vagyunk harccal, mindig egyfajta öröm kell, hogy legyen, amit a férfivé válás nyilvánvalóan jelent, ha az helyes irányba fejlődik. A fiad érezze, hogy szabadon jöhet hozzád és beszélhet a szexuális kérdésről ugyanúgy, ahogy szabadon jöhet beszélni sportról, hobbiról, iskolai munkáról, vagy a jövőjéről.

Az élet küzdelmekkel teli. Ez csak az egyik harci terület – alapból kemény dió időnként – de még mindig csak az egyik. Segíts neki látni, hogy a férfivé válás része, hogy megtanulja, hogyan kell feladni, és feláldozni magát egy nagyobb jóért. Van millió példa erre, amihez ő azonnal kapcsolódhat. A sport tanulsága pont ez. Ha nyerni akarsz, meg kell hozni az áldozatot. Ha a csapatnak kell nyerni, akkor is kell önzetlenség és csapatszellem.

A legtöbb fiatal fiú kedveli a fegyvereket, lenyűgözi őket a harc. Micsoda lehetőség, hogy leülj a fiaddal és megnézzetek egy jó háborús filmet, beszéljetek az áldozatról, amit a katonák meghoznak. Kösd le az értelmét. A kezdetleges szinten is képes megérteni mindezt; de kell neki segíteni, hogy helyesen lássa a dolgokat. A sport, a háború, a tanulás, mind arról szól, hogy az akarat meghódítsa a testet, megfegyelmezze az akaratot. Segítened kell felkészíteni őt, hogy majd saját fiainak is tudjon segíteni egy nap.

Kudarcot fog vallani, néha gyakran is, a spirituális világban, ahogy más területeken is. Ilyenkor kell ösztönözni gyónásra, a szentségek vételére és az átadott életre. És átkozottul bizonyosnak kell lenni abban, hogy azok papok, akiknél a fiad fog gyónni, maguk is hűséges fiai az egyháznak. Ismerned kell őket, kapcsolatba kell kerülnöd velük a saját lelki igényeid miatt.

Mindez persze azt jelenti, hogy kell neked is mély lelki életet kell élned. A fiad hallgat rád, de többet fog téged figyelni, mint hallgatni. Ha mondod a rózsafüzért, ő is megteszi. Ha felfogja, hogy apja szerint lelki hadviselés folyik, akkor ő is megérti és átérzi ezt.

Minden fiatalt, különösen a mai környezetben, arra bátorítanak, hogy az érzéseik szerint éljenek. Minden egyes dolog, amit hallanak és látnak, harsog hangosan rájuk: cselekedj az érzéseid szerint. A te feladatod, hogy őrködj a fiad elméje, lelke és teste fölött és megvédd ettől. Le kell kötni az értelmét, nem keménykezű módon, de úgy, hogy ez segítsen neki, hogy magától rájöjjön ezekre a dolgokra előbb vagy utóbb. Szükséges, hogy képes legyen úgy látni a világot, ahogy a számára legfontosabb ember látja azt: mint felkészülést a mennyországra.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2015. szeptember 27.