Jézus visszatérése

A kérdést, hogy mikor tér vissza Jézus, megválaszolja az ismert bibliai hely: „Azt a napot és azt az órát azonban senki sem ismeri, még a mennybéli angyalok sem, csak az Atya egyedül.” (Mt 24,36) Ez a szabványválasz erre a kérdésre.

Egy katolikus tévéadásban egy néző telefonon megkérdezte a műsort vezető atyától, mikor fog Jézus visszajönni. A pap rögtön válaszolt, ahogy várható volt. Azt válaszolta, amit már fent idéztünk a Bibliából, aztán még megjegyezte nevetve: „Még 100.000 év  is  eltelhet.”  Meg  kell  mondani,  hogy  a  Jézus  visszatéréséről szóló rész az egyik legfélreérthetőbb rész a Szentírásban. Jézus kijelentése nem jelenti azt, hogy teljesen sötétségben hagyott volna minket.

Jézus visszatérésére is érvényes az, amit Lukács evangéliumában is mondott az embereknek: „Ha látjátok, hogy nyugaton felhő támad, mindjárt azt mondjátok: Zápor jön, s úgy is lesz. Ha déli szél fúj, azt mondjátok: Hőség lesz, s megjön az is. Képmutatók! A föld és az ég jeleiből tudtok következtetni, miért nem ismeritek föl a mostani időt?” (Lk 12,54-56)

Amikor Jézus az idő jeleiről beszél, tőlünk is megkérdezi, miért nem tudjuk ezeket felismerni. Hogy kell Jézus visszatérését értelmezni? Jézus nem azt mondja, hogy nem tudja, mikor jön vissza, hanem „azt a napot és azt az órát” nem ismeri senki. Ez a nagy különbség, mely azt akarja mondani, hogy nincsen pontos dátum. Az Ő visszatérésével kapcsolatos bizonytalanság csak a pontos dátumra – „sem a napot, sem az órát” – korlátozódik.
Azt kell figyelembe venni, milyen összefüggésben mondta ezt Jézus. Az utolsó időkről beszélt, amikor jelekről és eseményekről szólt, amelyeknek a történelem folyamán be kell következniük, és az Ő visszatéréséhez vezetnek.

A könyvrészlet letölthető itt.

Létrehozva 2019. május 3.