A démon, aki ellopja a pihenést, görgetésre és túlhajszoltságra ösztökél

A drogfüggő korunk prófétája.  Egy próféta nem feltétlenül a jövőt mondja meg, hanem úgy mondja el, ahogy az a jelenben van.  Ő az igazság hangja.  A drogfüggő a kielégülés eszeveszett keresésének hiábavalóságán keresztül prófétál.  Hamis nyugalmat talál a mámor pillanatában, tudatában van annak, hogy az múlandó, mégis egyfajta elfoglalt kétségbeesésben nyomul tovább.  Nem azért bulizik, hogy valami jót ünnepeljen, hanem hogy elzsibbassza a tényt, hogy a jó elérhetetlen.  Az ő bulija elzsibbasztja a fájdalmat, de nem tesz úgy, mintha a fájdalom nem lenne ott.

Mi, akik nem követjük hívását, nem tudjuk, hogy örömeink üresek, hogy a boldogság keresése hiábavaló, és hogy ne számítsunk okkal a zuhanásra az időleges csúcsok után.

Van egy démon, akit a szentek, különösen a sivatagi atyák, felismertek ebben az érában – az, aki nappal, munkánk közben jön, hogy még inkább a semmibe taszítson minket.  Éppen azért nevezték „nappali ördögnek”, mert a napfényben jön, miközben szokásos kötelességeinket és munkánkat végezzük.  Az általa csábított állapot neve acedia, ami a kétségbeesés egy formája, amikor magát az életet reménytelen fáradságnak tekintjük, még ha szükséges fáradság is.

Ezért is a mi prófétánk a drogfüggő.  Ő nem „tétlen” – szorgalmasan dolgozik, de munkája lassan lefelé tartó spirál, elfogadott és megcselekedett kétségbeesés.  Az acedia is tudja, sőt hiszi, hogy az ember nagy dolgokra termett, de nincs meg benne a remény és a nagylelkűség, hogy elérje azokat.  Gyűlöli, hogy ezek elérhetők, és azt kívánja, bárcsak kevesebbre lenne hivatott.  Végül megtanulja gyűlölni Istent.  A drogfüggő tisztában van azzal, hogy ennek nem kell így lennie, és ez nem reményt ad neki, hanem még jobban gyűlöli magát, és még lejjebb csúszik a spirálban.

Az acédiára elcsábult ember frenetikus és állandóan „be van kapcsolva”, de nem tudja világosan meghatározni, hogy miért teszi mindazt, amit tesz, vagy mi a célja vele – elfelejti vagy elhanyagolja az igazi célokat.  Hajlamos a túlhajszoltságra, az impulzív e-mail-ellenőrzésre (gyakran a munkával kapcsolatban), és a dopaminszintet kereső szórakozások görgetésére.  Képtelen, vagy nem hajlandó valódi csendben lenni.  És ennek nagy része azzal függ össze, hogy elfelejtette, hogyan kell pihenni.  A pornográfia, a munka, a lustaság, a videojátékok, a médiában való fetrengés és a féktelenség mind-mind olyan kísértések, melyekkel elzsibbasztja a valóságot, amit folyamatosan érez, hogy bekúszik a fejébe.  Elfelejtette, hogyan kell élni.

A szerzetesek, akik (gyakran szó szerint) harcoltak ezzel az ördöggel, adtak nekünk néhány ajánlást.  A vele való küzdelem elsődleges eszköze az volt, hogy maradj a celládban.  A szerzetesek számára ez azt jelentette, hogy hűségesek maradtak az imádság és a csend egyszerű hivatásához. 

A nappali ördög azt akarja, hogy más „kolostorokba” és helyekre merészkedjünk, hogy keressünk valamit, de a keresés valójában a semmiért történik.

Maradj helyben és légy hűséges.  Számunkra ez talán inkább úgy néz ki, hogy gyorsan átugranánk néhány mulatságos helyre, vagy dolgozni, amikor pihennünk kellene, és pihenni, amikor dolgoznunk kellene.  Tartalmas tevékenység értelmes cél nélkül – ez a kísértés.  Az élet „unalmas dolgaihoz” való egyszerű hűség az, ahogyan harcolunk a napfény ezen démona ellen.

De ami nekünk, mai embereknek nincs, ami a szerzetesnek megvolt, az a csend és a valósággal való kapcsolat hosszú szakaszai.  Az ellenőrzött igazság és hőmérséklet mesterséges környezete megakadályozza, hogy érzékeljük a valóságot., hogy érzékeljük a valóságot – a dolgok igazságát úgy, ahogy vannak. A kényelem és a stimuláció válik kábítószerré, és mivel sokan sok pénzt keresnek ezen, ezért mindent megtesznek azért, hogy függővé tegyenek és függésben tartsanak.  Ismétlem, a drogfüggő a mi prófétánk, és a dílerek mindenütt ott vannak.

Ennek leküzdése egyszerűbb, mint gondolnánk. 

Az igazi szabadidő, amely a nyugodt befogadóképesség lelke, melyet a szépség és a természet helyein találunk meg a legjobban, képes emlékeztetni a lelket igazi céljára (Istenre), és a szépség megtapasztalásán keresztül képes átrendezni elménket és szívünket arra, ami jó és igaz. 

Keressetek tehát egy pihenőhelyet és pihenjetek.  Hagyd, hogy az igazság rendbe hozza a dolgokat.  Ahogy Josef Pieper mondta Arisztotelészt idézve: dolgoznunk kell, hogy legyen szabadidőnk, nem pedig szabadidőnk, hogy dolgozzunk.  Ezt bizonyítja az a tény, hogy Isten elhívott minket a végső célunkra, ami az Őbenne való megpihenés.

De a nappali ördög megoszt és individualizál is bennünket.  A vele való küzdelemhez olyan testvérekre van szükség, akik szintén a valóságban pihennek.  Amikor a pihenő emberek összejönnek, az eredmény a vidámság – az igazi ünneplés.  Az ünneplés, ellentétben a részeges kétségbeesés bulijaival, annak megerősítése, hogy az élet valóban jó és érdemes élni.  

Az igazi katolikus mulatságban nem az élet nyomorúságának ellensúlyozására adjuk át magunkat az élvezeteknek, hanem a valóság jóságát erősítjük meg és élvezzük azt, ahogyan Isten akarta. 

Keressetek egy kis pihenést, keressetek barátokat, és emlékezzetek arra, hogy kik vagytok, és arra a nagyságra, amelyre meghívást kaptatok.

Jason Craig további cikkeit a Sword&Spade magazinban találod.

Jason M. Craig az Azok a katolikus férfiak és a Sword&Spade magazin szerkesztője, a Leaving Boyhood Behind (OSV 2019) című könyv szerzője és a Fraternus társalapítója. Az Augustinus Intézetben szerzett teológiai mesterdiplomát. Craig egy kis A-kategóriás tejüzemet tart fenn a családjával, és a Szent József Farmon keresztül lelkigyakorlatokat és workshopokat tart. Közismerten állítja azt, hogy a családja találta fel a bourbont.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. november 27.