Hogyan készüljünk a boldog halálra

(még ha váratlanul is érkezik)

Szent Józsefnek volt a legboldogabb halála a világtörténelemben, oldalán Jézussal és Máriával. 

Sokan mondták nekem, hogy inkább azonnal vagy álmukban halnának meg, mint hogy végigszenvedjenek egy hosszú betegséget vagy időskori legyengülést.

Az az igazság, hogy valószínűleg szeretnénk elkerülni a halál kérdését úgy összességében, de preferenciáink (vagy ezek hiánya) végül Isten akaratának adnak utat.

Bár legtöbbünk, akik többé-kevésbé jó egészségnek örvendünk, nem gondol sokat a halálra, az elmúlt pár évben a járvány és következményei gondoskodtak arról, hogy senki ne söpörje a témát szőnyeg alá, legyen akármilyen idős is.

2021-ben a többlethalálozás azoknak a körében, akiket a népesség legegészségesebb részének gondolunk, vagyis a 25-64 éves korosztályban 40%-kal nőtt, legalábbis Edward Dowd szerint, akinek Phinance Technologies nevű vállalkozása elemezte a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ [CDC] többlethalálozási adatait.

A Wikipédia szerint a többlethalálozás azt jelenti, hogy egy adott időszakban és/vagy adott csoport körében tapasztalható halálozások mértékének emelkedik, összevetve egy referenciaidőszak alatt vagy referenciacsoporton belül várt értékkel vagy statisztikai tendenciával.

2021-ben az átlagnépesség többlethalálozása 32% volt. Korábban a 25-64 éves korosztály mértéke általában egyharmada volt az átlagnépességhez képest Dowd szerint, aki egy biztosítási szakemberre hivatkozik. Az adatok azt mutatják, hogy a 2022-es ráta magasabb lesz, mint a megelőző években.

Életkorunktól függetlenül, ezek a statisztikák, melyek magasabb halálozási arányt mutatnak, arra indíthatnak néhányunkat, hogy elgondolkodjunk saját halálunkon. A hirtelen elhalálozás a könnyebb útnak tűnhet, de a Mindenszentek litániájában azt imádkozzuk, hogy Isten mentsen meg minket a ’hirtelen és előreláthatatlan haláltól’.

A boldog halál az, amire felkészülünk, még akkor is, ha nincs különösebb okunk azt hinni, hogy közeleg az utolsó óra. Istennek hála, az Egyház ebben is segít, amiben Szent József, Egyházunk nagy védelmezője játszik szerepet, aki – bizonyos beszámolók szerint – a történelem legboldogabb halálát kapta azáltal, hogy a Mi Urunk és Szűz Mária szerető gondoskodása vette körül.

Szent József nem csak boldog halála okán a haldoklók védőszentje, hanem mert ő Krisztus Urunk nevelőapja, míg más szentek csak az ő barátai, ezáltal különösen erős közbenjárónk, aki kiáll értünk, ezt írja Joseph Patrignani jezsuita atya, aki a XIX. században írt Szent Józsefről. Az – írja Patrignani atya -, hogy Szent Józsefnek nagyobb hatalma van a pokol seregei felett, részben amiatt van, mert biztonságosan elvitte Egyiptomba és onnan hazavitte Jézust, amikor életét Heródes fenyegette.

Az, hogy Szent Józsefet kérjük, hogy segítsen minket a boldog halálhoz, nem jelenti azt, hogy örülnünk kellene magának a halálnak, viszont jelenti azt, hogy legyen bennünk béke, hit és Jézusba vetett remény, írja Ann Lankford a wisconsin-i La Crosse egyházmegyéből.

A boldog halálért imádkozni „magában foglalja az őszinte kérést, hogy legyen jelen pap, aki ellát az utolsó szentségekkel: meggyóntat, megken a betegek kenetével és ellát a szent útravalóval – az Eucharisztiával –, mely táplálékunk az út során”, írja Lankford. „Ez egy élethosszon át tartó készület, nem szabad elrettenni, így kivédhetjük, hogy felkészületlenek legyünk a halál idején.”

Még akkor is, ha katolikusok váratlanul halnak meg vagy nem kaphatják meg az utolsó kenetet haláluk előtt egy paptól, azok, akik kitartottak hitükben életük végéig, nem halnak meg felkészületlenül, ha Isten szeretetének és szolgálatának a gyakorlatában élnek, írta Szalézi Szent Ferenc.

Azok a hívők, akik hirtelen hunynak el „nem a szent szeretet gyakorlatában, hanem szokásos állapotukban halnak meg” folytatja Szalézi Szent Ferenc. „Ezért van, hogy a bölcs azt mondja, hogy ’ Az igaznak azonban, ha időnap előtt hal is meg, nyugalomban lesz része. (Bölcs 4,7). Az örök élet elnyeréséhez elégséges, hogy Isten szeretetének állapotában haljon meg valaki.”

Csak Isten tudja halálunk részleteit, de nem elvetni való gondolat lelki batyunkat csordultig pakolni és készen állni az elkerülhetetlen napra és órára.


Susan Klemond szabadúszó újságíró, aki a minnesota-i St. Paul-ban él, híreket és cikkeket ír a Register, az OSV Newsweekly és a Catholic Spirit számára, ez utóbbi a St. Paul-Minneapolis-i Püspökség lapja. Tapasztalattal rendelkezik a marketing, a szerkesztés és a magazingyártás területén.

fordította: Cseri Máté

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. június 18.