Lisieux-i Szent Teréz: 5 emelet, és elérjük az Eget

Hogy juthatunk el a Mennyországba? Lisieux-i Teréz szerint, akinek boldoggá avatása 100. évfordulóját április 29-én ünnepelte az egyház, nincs jobb, mint közvetlenül a „spirituális felvonót” igénybe venni. Öt emeletet kell megtennünk, hogy feljussunk.

Lisieux-i Teréznél minden egy kicsit másképpen van. A hagyományos felfogás szerint az életszentség elérése egy meredek hegy megmászásához hasonlítható, ám kis Teréznek volt egy olyan belső megérzése, hogy a mennybe más úton is el lehet jutni: ahelyett, hogy a „tökéletesség meredek lépcsőjének” fokain fáradozva haladna, ő inkább… lifttel akart feljutni. Nem csoda: az ő idejében a lift egy olyan technológiai találmánynak tűnt, amely mindenkit ámulatba hozott:

„Meg akarom keresni a módját, hogy az Égbe jussak, éspedig egy kicsi, nagyon egyenes, nagyon rövid, egy egészen új kis úton keresztül. A találmányok századában élünk, most már nem kell fáradságosan róni az emelet lépcsőit, a gazdagoknál előnyösen helyettesíti ezt a lift. Én is szeretnék egy felvonót találni, hogy felvigyen Jézusig, mert túlságosan kicsiny vagyok ahhoz, hogy a tökéletesség meredek lépcsőfokait járjam.
Útbaigazítást kerestem tehát a szent könyvekben a felvonóra, vágyaim tárgyára vonatkozólag, és ezeket a szavakat olvastam le az Örök Bölcsesség ajkáról: Ha valaki EGÉSZEN KICSI, jöjjön hozzám.Én tehát jöttem, megsejtve, hogy megtaláltam, amit kerestem, és tudni akarván, én Istenem, hogyan bánsz azzal az egészen kicsivel, aki válaszol a Te hívásodra, tovább kutattam, és íme, ezt találtam: – Mint ahogy az anya ringatja gyermekét, úgy vigasztallak meg én téged, keblemen hordozlak majd és térdemen ringatlak téged. Ennél gyengédebb, ennél dallamosabb szavaknak soha nem örvendett még a lelkem; a felvonó, amelynek egészen az Égig kell emelnie engem, a te két karod, ó Jézus!” (Egy lélek története, C. kézirat)

Öt emelet, mely a mennybe vezet

Teréz megérezte, hogy kicsinysége ellenére is törekedhet az életszentségre, ha felvonóként Jézus karjait veszi igénybe. Így fedezte fel a maga „kis útját”, hogy elérje a Mennyországot. Ahogy Jacques Gauthier kifejti cikkében, Teréz abban találta örömét, hogy „hagyta magát Istene által hordozni. Egyetlen érdeme, hogy… nincs érdeme” – írja. Tehát akkor, konkrétan, hogy lehet követni őt? A „spirituális felemelkedés” öt emeletén haladva:

1. EMELET: GYERMEKI LELKÜLET

Teréz megértette: ahhoz, hogy feljussunk a mennybe, olyanokká kell válnunk, mint a gyermekek. De vigyázat, az ő lelkigyermeki „kis útja” minden, csak nem infantilizmus! A gyermeki lelkület ápolásáról van szó, vagyis a legnagyobb dolgok utáni vágyakozásról, de teljes mértékben Istenre hagyatkozva. Végső soron azt jelenti, hogy az Ő karjaiba vetjük magunkat, ahogy egy gyermek veti magát anyja karjaiba. Isten Teréz számára az első, az utolsó és az egyetlen menedék.

2. EMELET: VAK BIZALOM AZ ATYÁBAN

„Mikor a szentekkel összehasonlítottam magam, mindig megállapítottam, hogy köztük és köztem akkora a különbség, mint az égbevesző hegycsúcs és a hitvány porszem között, amelyen a járókelők lába tapos” – írta. De ahelyett, hogy elcsüggedne, kis Teréz tudja, hogy érheti el az életszentséget: nem engedi el az Atya kezét. Paradox módon, ahogy növekszik, nem azon van, hogy függetlenné váljon, hanem inkább vakon akar bízni Istenben, és mindent Tőle vár, mindenféle gátlás nélkül. Minél inkább átadjuk magunkat Neki, annál inkább megnyílunk az Ő szeretete előtt, és annál inkább tudunk emelkedni a Mennyország felé.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2023. június 8.