A „Catholic Spirit” a mesterséges intelligencia erkölcstelenségével ködösít a katolikus világban

Br. Alexis Bugnolo kommentárja és kritikája

Az elmúlt évben számos kiadvány tolta az MI-ről szóló narratívát, mint az ember legnagyobb találmányát, amely örökre át fogja alakítani az életünket. A „Catholic Spirit”, a Minneapolis és Saint Paul érsekség (Minnesota, USA) által kiadott katolikus újság nemrég közölte ezt a cikket, melyben az új szoftvertechnológia erkölcsiségét dicsőíti.

Nem sokat számítok ebben a vitában, de mint a Floridai Egyetem Gainesville-i karán, az Egyesült Államok 10 legjobb kulturális antropológiai karának egyikén végzett személy, és mint a skolasztikus teológia középkori szövegeinek egyik vezető fordítója, aki évtizedek óta számos weboldalt üzemeltet és kódot fejleszt, úgy gondolom, hogy erkölcsi kötelességem megszólalni az úgynevezett „mesterséges intelligencia” technológiáinak és narratíváinak az emberi civilizációt fenyegető súlyos veszélyéről.

Először is, nincs olyan, hogy mesterséges intelligencia.

Az intelligencia lehetetlen anélkül, hogy Isten ne akarná megadni egy entitásnak a megértés képességét.

Ez az adomány kettős: az Őáltala teremtett dolog lényének felépítésében, és a Világosság, amellyel megajándékozza ezt a lényt, hogy meglássa és felfogja a dolgok igazságát.

Az ember nem képes sem olyan struktúrát létrehozni, amely képes a megismerésre, sem pedig világosságot adni annak, hogy meglássa az igazságot.

A „mesterséges intelligencia”, mint elnevezés tehát hazugság. Ez egy folyamatos csalás is. Mert sokan az emberi problémák megoldásaként javasolják, ami teljes mértékben előnyös.

Ahhoz, hogy ezt megértsük, először is meg kell vizsgálnunk, hogy mi az intelligencia, és hogyan válik hasznára az embernek.

Az intelligencia a megértés által történő megismerés képessége. A megismerés a materiális rész. Az értelem ismeri a dolgokat, azaz tisztában van velük. Ebben az értelemben még egy fényképezőgép is képes megismerni dolgokat azáltal, hogy fényképet készít. Ezt a fajta megismerést jelöli a latin cognoscere ige. Még a kutyák és a macskák is felismernek dolgokat. De pontosabb lenne azt mondani, hogy ismernek a dolgokat.

De csak egy értelmes [intellektuális] lény értheti meg a dolgokat. Megérteni annyit tesz, mint felismerni azokat az elveket, amelyek a dolgok okai, a dolgok lényegének, természetének, létének és szokásainak megfelelően. De ehhez olyan képességgel kell rendelkezni, amellyel az egyén képes kilépni a térből és az időből, és visszatekinteni rájuk, hogy meglássa egy dolog igazságát. Ehhez azonban olyan egyszerűségre van szükség, amely teljesen elkülönül a tértől, az időtől és az anyagtól. Így csak Isten, az angyalok és az emberek intelligensek.

De Isten nem szeszélyből adományozott intelligenciát az angyaloknak és az embereknek. Nem, mivel Ő a tökéletes igazság és végtelen jóság, mindent, amit tett, céllal tette. És ez a cél az, hogy az Ő jóságában való részvételt megossza bizonyos meghatározott teremtményekkel: azokkal, akik értelmesek. Az angyalokkal, hogy Őt szolgálják, mivel ők a legjobban hasonlítanak Hozzá, mivel ők maguk is tiszta szellemek. Az emberrel pedig azért, hogy Őt szolgálja, hogy végtelen jóságát a legmagasztosabb módon fejezze ki, úgy döntött, hogy emberként, mégpedig értelmes emberként testesül meg.

De Istennek nincs más célja a teremtéssel. Ezért nincs más intelligens élet az egész világegyetemben, és nincs lehetőség arra sem, hogy más fajok vagy entitások intelligenciára tegyenek szert.

Mert az intelligencia nem olyan dolog, mint a meleg vagy forró, az élet vagy a szaporodás. Egyetlen legfőbb célt szolgál: Isten, a Teremtő megismerését és szeretetét.

Az intelligencia tehát valami tisztán spirituális dolog. Mivel az ember nem tud semmi materiálisat létrehozni, még inkább nem tud semmi spirituálisat létrehozni.

Ezért a „mesterséges intelligenciára” vonatkozó állítás csalás. Olyan szörnyű és mélységes csalás, hogy az már-már az eretnekséggel határos.

Következésképpen a „mesterséges intelligencia” hívei szükségszerűen bálványimádásban vesznek részt. Egy különösen káros bálványimádásban, mert nemcsak olyan bálványimádás, amely rabszolgasorba taszítja az embert, hanem olyan is, amelynek célja, hogy az Ő legmagasabb természetes képességét, magát a gondolkodást becsmérelje.

Ezen okok miatt nem meglepő, hogy minden ember, aki már rabszolgasorba taszította magát a vágy, a kapzsiság és a gőg embertelen erkölcseinek, a „mesterséges intelligencia” új kultuszának, mint a megígért istennek, aki megadja nekik azt, amire telhetetlenül vágynak.

Ez a bálványimádás azonban különösen káros az emberi civilizációra, mert emberként plasztikus teremtmények vagyunk. Szükséges a szellemünk számára, hogy növekedjünk a tanulásban, ehhez a gyakorlatban használjuk elménket, emlékezetünket, értelmünket, hogy gondolkodjunk, megértsük és megismerjük a világot, amelyben élünk, hogy ezen keresztül eljussunk ahhoz, hogy szemléljük, imádjuk és imádjuk az Istent, aki teremtette, keressük Őt és tegyük az Ő akaratát.

De a „mesterséges intelligencia” hamis evangéliuma, amely könnyebbséget ígér a cselekvésben, a gondolkodásban és a problémamegoldásban, szükségszerűen a csontosodást vagy a növekedés hiányát fogja okozni mindazok szellemi képességeiben, akik ezt használják.

Mert lustaságból fogják használni ahelyett, hogy a saját képességeiket használnák. Az elme munkájának ilyen megszokott kerülése által képtelenné válnak arra, hogy önállóan akarjanak gondolkodni.

És egy ilyen rossz szokás szükségszerűen a kutyák és macskák szintjére süllyeszti őket, ahol nincs értelem, csak a test belső és külső ingerekre való reagálás.

És ez lesz az emberi civilizáció vége.

Továbbá, az ilyen megszokás által az emberi egyének egyre inkább vágyakozni fognak arra, hogy a technológiát ültessék az elméjükbe, hogy még könnyebben hozzáférjenek az MI-hez. Amint ezt megteszik, már nem fognak gondolkodni, azt a MI fogja megtenni helyettük. Akkor már nem emberként, hanem robotként fognak élni.

Azok számára, akik értékelik, hogy mit jelent valójában embernek lenni, már most nyilvánvaló, hogy az MI termékei mennyire csúnyák, kegyetlenek és halálosak: a képektől az írott szövegekig az MI által létrehozott dolgok nélkülözik a valódi életben és a valódi művészetben található részletek sokféleségének megértését; az emberi egyéniség és a szellemi értékek megértése nélkül.

De az MI még nagyobb veszélyt jelent, mint termékei vagy egyének általi használata, mert az emberiségnek szüksége van a közösségre és a társadalmi interakcióra, és magában foglalja azt. És az MI megszokott használata által ez el fog tűnni, mivel az emberi egyének egyre több időt töltenek valami holt dologgal történő interakcióval ahelyett, hogy egymással és az Istennel való imádkozással foglalkoznának.

A „Catholic Spirit” tehát nagy rosszat tesz az Egyháznak azzal, hogy a fenti cikkben szereplő ostobaságot közreadja a hasznosságról való sekélyes elmélkedéseivel és az eme technológiák által az emberiségre jelentett egzisztenciális fenyegetés még sekélyesebb értékelésével.

Az MI Isten globalista helyettesítője. Azok számára, akik elutasítják az igaz Istent, hogy uralkodjon felettük, a globalisták egy istent teremtenek, aki alattuk és bennük uralkodik.

Pontosan azok, akik meg akarják érteni, azok az egyetlenek, akik meg fogják látni, hogy az MI mennyire gonosz, démoni és embertelen, és hogy civilizációként miért kell elutasítanunk és elpusztítanunk, különben ő fog elpusztítani bennünket.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2024. március 31.