A WHO főigazgatója szerint az abortusz támogatása „a tudomány mellé állás”

WASHINGTON, D.C., október 6. (C-Fam) Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója megvédte az ügynökség abortuszra vonatkozó irányelveit és általános abortuszpárti álláspontját, mivel „a tudomány pártján állnak”.

Ez egy sajtótájékoztatón történt, amikor a National Review riportere Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus főigazgatót a WHO hitelességéről kérdezte, mivel az ügynökség dícsérte Kínát a COVID-19 világjárványra adott korai reagálásért.

Furcsa módon a főigazgató az abortuszról beszélve válaszolt a feltett kérdésre. „Az országok azzal vádoltak minket, hogy az abortuszt támogató országok pártján állunk.”  Azt mondta, kritikusai azzal érveltek, hogy „nem szabad [főigazgatóként] állást foglalni. Nem szabadna az abortuszról beszélni”. Ghebreyesus azt mondta: „Igen, állást foglalunk, de nem az országok ezen vagy azon csoportja mellett.  A harmadik út az, hogy a tudomány oldalára állunk. A bizonyítékok oldalára állunk.  Szóval ne vessük el ezt az oldalt.”

Ghebreyesus ragaszkodott ahhoz, hogy a WHO nemzetközi vitákban nem egyes országok vagy országcsoportok oldalán foglal állást, hanem „a tudományra összpontosítunk; a tényekre összpontosítunk.”

Ghebreyesus New Yorkba látogatott egy magas szintű találkozóra, amelynek témája a világjárványra való felkészültség és reagálás volt.

Ugyanezen a napon a Közgyűlés elfogadott egy nem kötelező erejű politikai nyilatkozatot a világjárványra való felkészültségről, amely tartalmazott egy megfogalmazást a „szexuális és reproduktív egészségről” és a „reproduktív jogokról”, amely alatt csak ott értendő az abortusz, ahol az [abortusz] legális, és nem teremt nemzetközi jogot.

Az életvédők rámutattak, hogy a meg nem született gyermekek emberi mivolta és méltósága nem empirikus kísérletekkel meghatározható, hanem filozófiai és erkölcsi kérdés, amelynek politikai vonatkozásai is vannak.

Maga Ghebreyesus is bizonyította, hogy tudatában van a tudomány és az erkölcs közötti különbségnek, amikor a COVID-19 vírus eredetének feltárása fontosságáról beszélt.

„Oh, ez tudomány, másrészt pedig erkölcsi kérdés.  Ez tudomány, ami azt jelenti, hogy ennek a vírusnak az eredetét ismerve meg tudjuk előzni a következőt.  És erkölcsi – emberek millióit vesztettük el, és milliárdokat érintett ez a világjárvány, és nagyon fontos tudni, hogy miért.”

A Guttmacher Intézet becslése szerint évente 73 millió abortusz történik világszerte.  A WHO 2023. szeptemberi adatai szerint a világjárvány kezdete óta közel 7 millió haláleset történt a COVID-19 miatt.

A WHO abortuszra vonatkozó legújabb iránymutatása nem csak nem próbál foglalkozni az abortusz az erkölcsi vonatkozásaival, de nyomást gyakorol az országokra, hogy korlátozzák az abortuszt ellenző egészségügyi szolgáltatók lelkiismereti jogait.

Eközben folynak a tárgyalások a világjárványra való felkészültségről szóló szerződésről.  A kritikusok, köztük Chris Smith (R-NJ) életpárti amerikai képviselő, aggályokat fogalmaznak meg azzal kapcsolatban, hogy ez a szerződés aláásná a nemzeti szuverenitást.  Ugyanakkor mások bosszúságukat fejezték ki amiatt, hogy a nemrég elfogadott politikai nyilatkozat egyáltalán nem tartalmaz kötelező erejű kötelezettségvállalásokat.

Ghebreyesus optimizmusát fejezte ki, hogy a szerződésre vonatkozó tárgyalások jövő májusban sikeresen lezárulnak.  A politikai nyilatkozattal kapcsolatban elégedettségét fejezte ki, hogy „a megosztottság és a polarizáció idején” sikerült megállapodni egy elfogadott válaszról.

A WHO továbbra is nyomást gyakorolt szeptember 28-án az országokra, hogy fogadják el az abortuszt emberi jogként, amelyet az aktivisták a „biztonságos abortusz nemzetközi napjának” neveztek el. 

A szervezet közleménye felszólított „az abortusz dekriminalizálására és a hozzáférést akadályozó törvények és politikák megszüntetésére”, az abortusz megbélyegzésének csökkentésére, valamint „a fiatalok bevonására és elérésére az abortuszhoz való hozzáférés mindenki számára történő biztosítása érdekében.”

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. október 12.