Bambie Ray Robinson

Az ír nem-bináris ’boszorkány’ bejutott az Eurovízió döntőjébe

…azzal a dallal, amelynek célja, hogy ’mindenki csatlakozzon a boszorkánysághoz’

DUBLIN, Írország (LifeSiteNews) – Egy ír boszorkány és egy magát „nem binárisnak” valló személy képviseli az egykor katolikus nemzetet a mostani Eurovíziós dalversenyen, és egy olyan dalt ad elő, amelyben a sátánizmus és az okkult viselkedés kirívó ábrázolása szerepel.

A 31 éves Bambie Ray Robinson – művésznevén „Bambie Thug” – május 7-én biztosította helyét a május 11-én Svédországban megrendezésre kerülő eurovíziós döntőben. Robinson azt állítja magáról, hogy nem bináris, és munkásságát „ouija pop”-ként jellemzi, amelyben a sátáni ihletésű képek, akciók és szimbólumok kiemelkedő, sőt központi szerepet játszanak.

A színpadi nevét magyarázva Robinson egy YouTube-on megjelent interjúban azt mondta, hogy „Bambie Thug a te boszorkánykirályos ellenszered a világnak.”

Május 7-i előadásán, a nyíltan sátánista „Doomsday Blue” című vezető dalában Robinson jellegzetesen gótikus öltözéket vett fel, ördögszarvak díszítették jelmezét, és műkörmök ábrázolták a püspöki koronákat. (A dal linkjét nem adjuk meg, annak nyíltan démoni tartalma miatt, ahogyan azt maga Robinson is leírta).

Több nyíltan sátáni téma is látható volt – Robinson sminkje és a Harry Potter-irodalomból merített varázsigéket tartalmazó dalszöveg mellett. Egy ponton Robinson egy bekerített pentagramma közepén állt, amikor gyertyák gyulladtak ki, miközben a kezét rájuk tartva integetett.

Táncpartnere szintén démonra emlékeztető sminket viselt, míg egy előadás közepén levetkőzött, amikor Robinson a transznemű zászló színeit viselte egy bikinin, amit úgy magyarázott, hogy „örökre a háztetőkről kiáltson a transzneműek jogairól.”

Robinson önmeghatározásából, hogy „boszorkány”, és az okkultizmussal való nyilvános kapcsolatából kiindulva azzal fejezte be előadását, hogy a mögötte lévő képernyőn gót betűtípussal megjelent a „Crown the Witch” (Koronázd meg a boszorkányt) felirat. A mondatot Ongham-írással az arcára is tetováltatta, miután eredeti szándékát, miszerint „Free Palestine” (Szabadítsd fel Palesztinát) tetováltatná az arcára, a szervezők elutasították.

A „Crown the Witch” [Koronázd meg a boszorkányt] jelszó azóta vírusként terjed a közösségi oldalakon, Robinson pedig jelentős támogatást kapott az ír médiától és számos ír politikustól, köztük a frissen kinevezett miniszterelnöktől, Simon Harristől.

A „Doomsday Blue” dal nyíltan sátánista, mondja Robinson

A dalt, mellyel Robinson biztosította helyét a szombati döntőben, maga az Eurovízió úgy írja le, hogy „arról az érzésről szól, amikor a lehetőségeinket figyelmen kívül hagyják, és ez egy óda a queer közösséghez.”

Robinson kisszámú dala és klipje leginkább explicit tartalmukról nevezetes, például a teljes meztelenségről, a szexre való fokozott összpontosításukról és az okkultizmushoz való közvetlen kapcsolódásukról – beleértve egy dal okkult kifejezéssel való elnevezését is.

Nem titkolta, hogy régóta közvetlen kapcsolatban áll az okkultizmussal, és saját bevallása szerint már fiatal kora óta gyakorolja a „varázslást.” „Az én örökségem pogány, és gyakorlom a boszorkányságot. Egy gót ribanc vagyok” – nyilatkozta idén év elején, miközben azt is megjegyezte, hogy élvezi a rendszeres kapcsolatot és útmutatást más boszorkányoktól.

Sőt, 2023-ban Robinson kijelentette, hogy az akkor még meg nem jelent „Doomsday Blue” című dal kifejezetten sátáni. „Van egy ‘Doomsday Blue’ című dalom, ami még nem jelent meg. Ritmusra nyelveken beszéltem, vagy mindannyian visszafelé beszélünk a dalokban, vagy csak varázslatokat rejtünk el a dalokban, okkult nyelvezetet is használva. Vagy mint a ‘NECROMANCY’ című dal, ami egy varázslatból származik.”

Robinson célja, „hogy mindenki csatlakozzon a boszorkánysághoz”

A zeneírással kapcsolatos leírása erős hasonlóságot mutat egyfajta démoni megszállottsággal. Robinson állította, hogy néha nem igazán emlékszik arra, hogy mit írt: „Belemerülhetek egy örvénybe. A zeneírás nagyon furcsa számomra, mert teljesen átjár. Egyszer csak hosszú időre elmegyek valahova máshova, és aztán csak úgy előjön a dal. Néha nem is emlékszem, hogy írtam valamit. Van egy számom, amit évekkel ezelőtt írtam, és szövegileg az egyik kedvenc számom. Nem emlékszem, hogy megírtam volna.”

Azt vallotta, hogy céljai között szerepel, hogy „többet beszéljen az okkultizmusról, hogy az emberek jobban megismerjék azt, és hogy az emberek ne ítélkezzenek a boszorkánysággal kapcsolatban.”

„Életcélom az, hogy mindenki elhagyja az összes többi vallást, és csatlakozzon a boszorkánysághoz” – jelentette ki Robinson.

Robinsont az év elején egy közönségszavazásból, valamint a nemzeti és nemzetközi zsűri válogatása alapján választották ki, hogy Írországot képviselje a 2024-es Eurovíziós versenyen. Az, hogy ilyen nemzetközi hírnévre tett szert, sok szempontból teljesen váratlan, tekintve, hogy nagyon kevés dala van, és a „Doomsday Blue” mindössze a 37. helyet érte el az ír slágerlistán.

Néhány ír katolikus felháborodásának adott hangot, Rebecca Barrett – Justin Barrett katolikus politikus felesége – „szó szerint démoni” előadásnak nevezte a produkciót.

Miután Robinson februárban az ír televízióban előadta a „Doomsday Blue” dalt, Declan McInerney atya, a Galway, Kilmacduagh és Kilfenora egyházmegye papja kifogásolta a fellépést. McInerney egy vírusként terjedő prédikációjában Robinson dalának megtekintése után kijelentette, hogy „végeztünk. Végünk van, mint országnak.”

„Mielőtt bárki felpattan a magas lóra, és azt mondja, hogy ’most bizonyos orientációkról osztja az észt’,” engem nem érdekel, hogy ki kicsoda, de nem kell, hogy a képembe vágják a Late Late Show műsorban.”

„Kell, hogy valaki az arcunkba nyomja ezt a fajta orientációt, hogy szavazatokat szerezzen?” tette fel a kérdést McInenery, miközben egyfajta nyitottságot is kifejezett Robinson árulkodó öltözködési és életstílusa iránt:

Beszélt arról, hogy ő se itt, se ott nincs – a felnőttek tudják, hogy miről beszélek. Ő valahol középen van… bináris, nem bináris, ezt nem tudom felfogni. A bálára, a szénára vagy a szalmára emlékeztet. De ez is rendben van. Nekem nincs vele semmi bajom.

Robinson a nyíltan sátánista „Doomsday Blues” című dalát fogja előadni az Eurovízió szombati döntőjében, és nagy várakozás övezi esélyeit a verseny megnyerésére.

Forrás angol nyelven


Egy rövid nyilatkozat az előadótól (video)

Ireland’s Eurovision act – Gloria.tv

Létrehozva 2024. május 10.