Schneider püspök megvédi Sarah bíborost

2020. január 15 .

Athanasius Schneider püspök erőteljes támogatással szólt Robert Sarah bíborosnak a XVI. Benedek pápával együtt írt, a papi cölibátust védő új könyvéről, és cselekedeteit hősiesnek nevezve.

A közelgő kötet hírét „A szívünk mélyéből: papság, cölibátus és a katolikus egyház válsága” címmel vasárnap jelentették be, számos dicséret és jelentős ellenállás mellett. ( A bíboros új könyvének magyar nyelvű kiadása is várható talán még ebben az évben. A szerk.)

A kazahsztáni Asztana segédpüspöke 2020. január 14-én, kedden kiadott nyilatkozatában (az angol nyelvű nyilatkozat letölthető itt) azzal érvel, hogy a guineai bíborosra irányuló „rágalmazás és hazugság” csak azt bizonyítja, hogy a papi cölibátusról szóló új kötet egyszerre „időszerű” és „szükséges”.

Schneider püspök ezt írja: „Azt lehet mondani, hogy Sarah bíboros közbeavatkozása a pokol haragját váltotta ki.”

Sarah bíboros azt mondta, hogy „hangot adott” számos püspöknek, papnak és a laikusoknak, akiket „akadályoznak” olyan „befolyásos csoportok”, melyeket a világ dicsér, de helyesen sorolhatók „a katolikus hit ellenségei közé” .

Schneider püspök kijelentésében sajnálatos módon teszi szóvá azt, hogy Sarah bíborost cserbenhagyták az elmúlt napokban „még azok a személyek is, akiknek különösen és feltétlen tisztelet nélkül kellett volna támogatniuk őt és az ő közbebeavatkozását”.

A püspök azt is állítja, hogy Sarah bíboros az új könyvvel „bebizonyította”, hogy „valódi segítség” Ferenc pápa és az Egyház számára, és reményét fejezi ki, hogy a pápa „hatékonyan és eredményesen” veheti fontolóra a bíboros közleményét.

Azzal zárja támogató nyilatkozatát, hogy biztosítja Sarah bíborost, hogy a „kicsik” hálásak és csatlakoznak hozzá az imában.

Az elmúlt hónapokban Schneider püspök felajánlotta a papi cölibátus erőteljes védelmét a latin egyházban. Új könyvében  (Christus Vincit: Krisztus diadala a korszak sötétségében”) Őexcellenciája azokhoz szól, akik a viri probati elrendelését támogatják (ti. a szexuálisan aktív, házas férfiakat), mondván: „Ha tudnád, hogy valójában mi a katolikus papság, soha, semmilyen okból nem támogatnád a papi cölibátus apostoli hagyományának gyengítését vagy megszüntetését.”

Athanasius Schneider püspök teljes nyilatkozata angol nyelven

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2020. február 11.