A helyettesítő pap azt mondja, hogy nem áldoztat nyelvre a megfázás és az influenza miatt

Egy olvasótól:

“A mai misén egy helyettesítő nyugdíjas pap leült az áldoztatás után, és megdorgálta azokat, akik a Szentostyát a nyelvre fogadták. Azt mondta, hogy ezt abba kell hagynunk, mert egészségtelen, különösen az influenza-időszakban. Ezt követően nagyon elvetettnek éreztem magam, és azon gondolkodtam, miért érzi úgy, hogy ezt meg kellett tennie… egy olyan plébánián, ahol csak helyettesít, mert elment az egyik papunk. Mi a véleménye a nyelvre áldozás egészségügyi problémáiról? Ő a lelki atyám különben, de nem tudom, hogy mi az én felelősségem, hogy engedelmeskedjek neki.”

Először is, amit mondott, abszurd. Ugyanakkor ez egy jó pillanat arra, hogy emlékeztessük az embereket, hogyan kell közvetlenül a nyelven fogadni a Szentostyát. Nem tudok jobbat csinálni, mint idehozni egy nagyszerű grafikát egy régi, megbízható katekizmusból.

Ne felejtsd el, a világ különböző részein kissé eltérnek a szokások, például az ostyát a fogakkal veszik el. Nem gondolom, hogy ez egy jó gyakorlat. Ha kidugod a nyelved, és nyugodtan állsz, a pap jól tud majd célozni. Tudni fogja, hogyan helyezze a Szentostyát a nyelvedre anélkül, hogy megérintene.

Nem kell, hogy a nyelved az álladra leérjen, mint egy csodabogárnak abban a nevetséges, nagy hajú rock zenekarban. Csak annyit nyújts ki a nyelvedből, hogy a pap jó célzófelülettel rendelkezzen. És maradj nyugodtan.

Másrészt, ha a helyettesítő pap ezt magától tette anélkül, hogy az igazi plébánossal folytatott volna konzultációt, akkor túllépett a hatáskörén. Különben is mindig hideg és influenza évszak ez.

A Redemptionis Sacramentum 92 emellett ismételten hangoztatja a Szentostya nyelvre kérésének a jogát.

Végül, ami a legfontosabb, ne csüggedj el. Ilyen időket élünk. Ha a fejünk tetejére állunk, akkor is ilyen időket élünk. Isten azt akarja, hogy most aktívak legyünk. Lehetőséget kaptál arra, hogy a harcos egyház tagjaként egy pillanatra a „frontvonalon” legyél. Ez nem csüggedés kérdése. Megtiszteltetésnek számít ez, a Legszentebb Oltáriszentség tiszteletéért való küzdelem tapasztalata.

Most tedd meg a következő lépést.

Imádkozz és böjtölj azért a papért. Végezz valamilyen jóvátételt.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2019. december 4.