Jézus nem guru - még ha így is ábrázolják

Buddhisták és katolikusok

Manka írását ajánlom olvasásra Joseph-Marie Verlinde atya Egy guru vagy Jézus? c. filmje kapcsán, melyet mi is szemléztünk korábban.

“Teszem ezt azért is, mert sokan látogatják a blogomat a buddhista szimpatizánsok részéről, a dalai lámáról szóló bejegyzés miatt. Mint kiderült számomra, egy a buddhizmus és más vallások kapcsolatát (főleg a kereszténységét) megvitató fórumon az én bejegyzésem lett a példája annak, mennyire félreismerik a buddhizmus lényegét más vallások hívei. Sőt, különösen is kiemeltek, mint a legradikálisabb ellentmondást felmutatót. A bejegyzésem természetesen nem a buddhistáknak szólt elsősorban, hanem a katolikusoknak, akik az ökumenizmust nem helyesen a világvallások közti párbeszédre értik, ahogy a buddhisták szoktak erről beszélni.

Idézem magam: “nem az a célom, hogy azokkal vitázzak, akik buddhisták. Ez eleve nagy nehézségekre van ítélve, mivel teljesen más a teológiai fogalomtárunk. A vallások közötti különbséget ne is említsük. A célom az, hogy akikkel egy közösségbe, az Egyházba tartozunk, azok tisztán lássanak.” Az ökumenizmus – mint említettem már – a keresztény vallások egységre való törekvése. Más világvallásokkal a keresztények nem törekednek egységesülésre, hanem párbeszédet tartanak fenn velük, mert ők is az Istenkeresés megnyilvánulási formái. Ez a tisztelet alapja, amelyet más világvallásoknak megadunk, és meg kell adnunk.”

Az írás elolvasható itt.


Ajánljuk még:

Az indiai gurutól az okkult természetgyógyászaton át Krisztus papságáig | KHM (karizmatikus.hu)

Létrehozva 2012. november 2.