Egy katolikus bank megsérti saját etikai szabályait

Egy római katolikus bank bocsánatot kért Németországban, miután elismerte, hogy védelmi, dohányipari és fogamzásgátló társaságok részvényeit vásárolta meg.

A ‘Der Spiegel’ fedezte fel, hogy a bank 580 000 eurót (495 ezer font, 826. ezer dollár) fektetett be a BAE Systems brit fegyverkereskedelmi vállalatba.

Ugyancsak 160 ezer eurót fektetett be a Wyeth amerikai fogamzásgátló tablettagyártó cégbe, valamint 870 ezer eurót dohánygyárak részvényeibe.

A bank bocsánatot kért az “etikai normáknak nem megfelelő magatartásért”.

A Pax Bank korábban etikus befektetési alapokat hirdetett, kifejezetten kerülve a fegyver- és dohányipari társaságokat az olyan szervezetekkel együtt, amelyek nem tartják be a katolikus tanokat.

A katolikus egyház történelmileg elítélte a fogamzásgátlást, ami megszakítja a nemzés  és a szexualitás közötti kapcsolatot – ellentétben XVI. Benedek pápával, aki határozottan támogatja ezt.

Az Egyház a múltban “súlyos bűnnek” nevezte a születésszabályozást.

A Pax Bank szóvivője azt mondta: “azonnal orvosolni fogjuk a hibákat anélkül, hogy ez kedvezőtlen következményekkel járna ügyfeleink számára.

Sajnos néhány belső felülvizsgálat során a kérdéses kritikus beruházások  fölött átsiklottak – mélységesen sajnáljuk ezt.”

A szóvivő megköszönte az újságíróknak, hogy felhívta a figyelmet az ellentmondásos befektetésekre.

A hír forrása angol nyelven

Létrehozva 2018. május 29.