Rene Gracida püspök: Miért írtam alá a filiális korrekciót?

Az alábbiakban Rene Henry Gracida, a Corpus Christi egyházmegye (Texas állam, USA) emeritus püspökének írását közöljük. A püspök írásának angol eredetije a Catholic Herald oldalon olvasható.

Több barátom is megkérdezett engem, hogy múlt vasárnap miért döntöttem úgy, hogy aláírom a filiális korrekciót. Őszintén szólva meglep, hogy bárkinek is fel kell tennie ezt a kérdést, mivel a válasz annyira egyszerű, és – remélem – magától értetődő: mert szeretem az Egyházat.

Szeretem az Egyházat, mint Krisztus misztikus testét. Szeretem az Egyházat, mint a hívő férfiak és nők, fiatalok és idősek, liberálisok és konzervatívok közösségét. Fájdalmas látnom mások szenvedését, azt is, ahogy én magam szenvedek a jelenlegi válságban, ami az Egyházat sújtja.

A filiális korrekció olyan jól megírt, olyan tiszteletteljes, olyan átfogó, olyan részletes annak elmagyarázásában, mi a tiltakozás alapja a heterodoxiának az eretnekséggel határos hét területével szemben, hogy arra számítanék, hogy a püspöktestvéreim közül sokan örömmel aláírnák. Azt gondoltam – talán naívan -, hogy az aláírásom további püspököket bátoríthat arra, hogy az álláspontjukat nyilvánosan vállalják, és talán néhányan meg is teszik ezt majd; sokan azonban bátortalanok, és félnek Róma megtorlásától.

Ahogy korábban mondtam, a negyedik század példájából merítek reménységet, amikor – Boldog John Henry Newman szerint – a püspökök többsége ariánus vagy szemiariánus volt. A laikusok voltak azok, akik a pápát és Szent Atanázt támogatták, és segítettek nekik elérni az arianizmus elítélését. A korunk laikusai, akik oly nagyon szenvednek a rossz vezetés, vagy a vezetés hiánya miatt, megérdemlik, hogy láthassák, ahogy több püspök is bejelenti a korrekció támogatását.

Azt is megkérdezték, hogy mit gondolok arról, mi fog történni, ha semmilyen válasz nem érkezik a korrekcióra vagy a dubiára. Sajnálattal azt kell válaszolnom, hogy nem hiszem, hogy abban az esetben bármi lenne, amit ember még tehet: a válság megoldása úgy teljességgel a mi Urunk Jézus Krisztuson múlik majd.

Forrás

Létrehozva 2017. október 8.