Fényböjt, ízböjt, csendböjt

A böjtnek számtalan jó hatása van a lélekre, a testre, az elmére, egyénre, közösségre…stb.

Amikor átmenetileg lemondunk valamiről majd később újra visszatérünk hozzá, másképpen és sokkal jobban tudjuk értékelni ugyanazt. Én pl. három hónapja nulla szénhidrátot fogyasztok. Nemrégen vanília rúddal ízesített ketogén madártejet ettem és olyan ízbomba hatással volt rám, hogy szinte felrobbant a szám.

Adventben óriásira nő az egyébként is hatalmas méreteket öltő káros fényszennyezés. Mindez társul az adventi vásárok, lacikonyhák, pékségek zaj, szag és íz szennyezésével. Mire eljön a szenteste addigra érzékszerveink, lelki ízlelői bimbóink már régen telítődtek és belefáradtak és beleuntak az inger megahalmaz okozta négy hetes stresszbe, és mint minden évben újra kialakult bennünk a „nyakunkon a karácsony” fóbia.

Hagyományosan az advent a bűnbánat, a csend, a sötétség és a böjt ideje volt. A négy hetes csendes, lelkigyakorlatos, imádságos fénytelen időszak alatt megtisztult, letisztult, lecsendesült az életünk. A sokáig nélkülözött világosság után fénybombaként hatottak ránk a betlehemi gyertyák a fenyőfa körül és éppen így a böjt után ízbombaként az ünnepi ételek, örömódaként a csendes bűnbánatos gregorián  után a karácsonyi énekek és himnuszok.

Mivel nem így élünk ennek következménye az, hogy érzékeink telítődnek, elfásulnak, elkopnak és minden évben egyre hangosabb, harsogóbb, fényesebb és szagosabb és erőszakosabb kell, hogy legyen az adventi forgatag azért, hogy a korábbi élményt nyújthassa. Ez valójában karácsonyi drog, ami aztán elkábít és megtart a bűn börtönében.

Az érkező IGÉNEK kellene, mint ragyogó világosságnak, mint zengő tiszta szónak mely zene a szívnek, mint mennyei íznek mely édesség a léleknek belehasítani ebbe a sötétségbe, de a sok hamis fénytől, íztől, szótól, slágerektől elkábítva észre sem vesszük, hogy a bűn börtönében vagyunk és Jézus nélküli lelkileg élettelen adventi drogosok vagyunk. Az ősi ének és a tiszta IGE ébresszen fel minket.

„Ébredj ember mély álmodból, megszabadulsz rabságodból…”

Ébredj ki alszol és támadj fel a (bűnből) lelki halálból és Krisztus rád ragyog. (Ef5.14)

Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige, ő volt kezdetben Istennél.Minden általa lett, nélküle semmi sem lett, ami lett.Benne az élet volt, s az élet volt az emberek világossága.  (Jn 1,1-14)

Forrás

Létrehozva 2016. december 22.