A nővér, aki lefogta a pápa merénylőjének karját

1981. május 13-án a Szent Péter téren merényletet kíséreltek meg II. János Pál pápa ellen. Egy profi bérgyilkos, Mehmet Ali Agca közvetlen közelről, 3–4 méteres távolságból több lövést adott le rá. A túlélésre nem volt esély. Mégis csupán két golyó találta el a pápa törzsét; az egyik áthatolt rajta, a másikat azonnali életmentő műtéttel sikerült eltávolítani.

II. János Pál a Szűzanyának tulajdonította csodás megmenekülését. Ennek jeléül a merényletben használt golyót egy évvel később, portugáliai látogatása alkalmával a Fatimai Szűzanya, Béke Királynője kegyszobor koronájában helyezte el. „Mindabban, ami velem történt, a Szent Szűz anyai oltalmát láttam” – mondta az esemény (és egyben az első fatimai jelenés) évfordulóján (1982. május 13.).

A holtbiztos lövések céltévesztését maga a merénylő is váratlan beavatkozással magyarázta. A második kihallgatáson Mehmet Ali Agca ezt vallotta Ilario Martella vizsgálóbíró előtt: „Meg akartam ölni a pápát. Ezt az utasítást kaptam. De csak kétszer lőttem meg, mert volt mellettem egy nővér, aki megragadta a jobb karomat, így nem tudtam többet lőni. Ha nem lett volna ott, megöltem volna a pápát.” (Antonio Socci, Il segreto di Padre Pio, Rizzoli, 2007, pp. 9-20.)

A bíró úgy vélte, talán a közelben álló nővérek egyike menthette meg a pápa életét. A vizsgálati eljárásban azonban csak egyetlen nővér szerepelt, aki a tettestől távolabb helyezkedett el. Lucia (szerzetesi nevén Letizia) Giudici nővér tanúvallomásában elmondta, hogy amikor Agca menekülni kezdett, ő tartóztatta fel, míg a rendőrök megérkeztek. Ő azonban Agcától mintegy tíz méterre állt. Nem lehetett azonos azzal a nővérrel, aki a lövések eldördülésekor lefogta a merénylő karját. Azt a nővért a rendőrök sohasem azonosították.

Mindezek fényében rendkívül érdekes kiegészítéssel szolgál a történtekhez Franco D’Anastasio passzionista szerzetespap, aki 1963 óta személyesen ismerte Rita Montella ágostonrendi nővért.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2015. július 31.