Merre nézzen a hal feje?

 

A hal a kereszténység egyik szimbóluma. A hagyományos elrendezés szerint egy kereszt és kelet felé irányul. A „Jézus hal” kövesse ezt a példát? Melyik irányba nézzen a keresztény hal feje?

A keresztény hal szimbólum vagy „Jézus hal” hagyományosan jobbról balra úszik.

Ennek két valószínűsíthető oka van: Krisztus legyőzi a rosszat a szeretettel. Az igazság felől jön (ezt jelképezi a jobb oldal), hogy szembenézzen a gonosszal (ezt jelképezi a bal oldal).

altHa a „Jézus hal” fejét éppen fordítva ábrázolják (balról jobbra) ez nem „rossz” vagy szentségtörés; egyszerűen Krisztus kiegészítő analógiáját szimbolizálja: átvisz minket balról, az élet gonosz oldaláról az igazság, Isten jobb keze felőli oldalra. (Hasonlóképpen a nyugati kereszténységben a keresztvetéskor az ujjak először a bal vállat, majd a jobb vállat érintik.) Más szóval, az irány a jobb oldalon levő igazságossággal van kapcsolatban.

altMásrészt, amikor az ‘ΙΧΘΥΣ’/’Jézus’ szöveggel egészül ki a szimbólum, esztétikailag helyesebb az ábrázolás, ha az első betű a szájban látható és nem a hal farkában. (Ez az ellenkező irányban is igaz a jobbról-balról történő írásmódok, mint például az arab vagy a héber nyelv esetén.)
De nem kell mély vízbe merülnünk emiatt.

Ha úgy gondolod, hogy a szimbólum iránya valamilyen okból fontos, akkor jó eséllyel babonás vagy.

Az irány nem számít akkor, ha érted a szimbólum jelentését.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. augusztus 24.