Generációk kulturális vesztesége

A fogyasztói társadalom sokat ígér, azért hamis életszemléletben ringat. Nem tud mindenkinek mindent megoldani. A jó iskola, betegellátás, egészségügy, életfeltételek a jó biztosítottaknak, jómódúaknak jut, holott a szó szintjén, elviekben mindenkinek. Nem mondom, hogy a régi tapasztalatok által irányított társadalom esetleg sokkal többet megoldana.

Hazudnék, ha azt mondanám, mindenki kezdje el a régi tapasztalatok alapján élni a mindennapjait és gondtalan lesz. Ez nem igaz. Egyik társadalmi minta sem hozza el a kánaánt és megváltást mindenkinek. Csak egyszerűen az történik, hogy tudatosabb része leszel az egésznek és jobban megismered a korlátaidat és lehetőségeidet, még társadalmi szinten is. Másképpen fogsz gondolkodni. Mások lesznek a reménységeid. Más lesz a hited. Megismered a “mindennek rendelt ideje van” érzését. Teljesen magánvélemény. Az életfelfogásom szerint inkább élet az, amiben tudatosan benne vagyok. Amelyben mindennek Istentől rendelt ideje van.

Amikor Mátyás király koccintott az urakkal, akkor ugye emelte poharát arra is, aki a szőlőt kapálta, metszette, gondozta, gazolta, szüretelte, taposta, mustot érlelte, a bort kezelte, míg a szépen metszett kristálypoharakba került.

 

A RePoszt írása elolvasható itt.

Létrehozva 2014. március 21.