A nőiesség és férfiasság szűk börtönében?

Novembertől a német szülők regisztrálhatják újszülött gyermekeiket „meghatározatlan neműként”. Ezzel Németország az első állam Európában, ahol engedélyezték a határozatlan neműség fogalmát, elismerve ezzel az interszexualitást. (kitekinto.hu)

Jól érzed magad nőiességedben/férfiasságodban? Elégedett vagy magaddal nőként vagy férfiként? Ezek a kérdések lehetnek egyszerű önismeretre, önértékelésre vonatkozó kérdések is, de magában rejthetik azt is a választási lehetőséget is, hogy valaki ne csak a férfi és nő hagyományos kategóriáiban határozza meg önmagát. Németországban november 1-től nem kötelező kitölteni a születési anyakönyv megfelelő mezőjét, ha egy gyermek neme nem egyértelműen meghatározható. Hagyományosan és orvosi szóhasználatban ők a hermafroditák. Németország a legújabb csatlakozó azokhoz az országokhoz (Ausztrália, Új-Zéland, Nepál és Pakisztán), ahol törvény született az interszexuálisok védelmében.

Európa úgy döntött, hogy a nemiség fogalmát, a női és férfi gender hagyományos felfogását olyan pályára helyezi, amely úton az újabb és újabb nemi fogalmak természetes részei lesznek a jövőnek. Olyan ez mint lassan bevenni egy hosszan ívelő kanyart! Csak lassan, óvatosan! – mondja a saját és utasai életét féltő vezető, miközben természetessé válik, hogy új közlekedési táblákat helyeztek el az úton. Nem kérdés, hogy a “meghatározhatatlan” nemi kategóriájú ember fogalma is letagadhatatlan része lesz a 21. századnak, bárhogy is viszonyul hozzá valaki. A nemek teljes átstrukturálása zajlik körülöttünk. Már nem cseng idegenül a homoszexuális, a heteroszexuális, biszexuális vagy transzszexuális kifejezés sem. Meddig lesz idegen szó az interszexualitás? Jól látszik, hogy a fiatalok, közöttük már a kis tinédzserek is a kétes elfogadás kíváncsiságában élnek, hogy nemük csak akkor ér valamit, ha semmire sem mondanak nemet.

A reposzt.hu írása elolvasható itt.

Létrehozva 2013. november 12.